De tien best gelezen boekrecensies van 2016

Welke tien recensies werden in 2016 het best gelezen op Zinweb? Klik verder voor het overzicht.

1. Judas – Amos Oz

Een wonderlijke verteller die je meeneemt naar het Jeruzalem van begin jaren ’60. Een prachtig boek, met ook nog eens een bijzondere kijk op het leven van Jezus als door de ogen van de joden er door heen geweven. Klik hier voor de recensie.

2. Margje – Jan Sibbelink

Het nieuws wordt overspoeld door berichten over religieus fanatisme van buitenaf. Maar ook Nederland kent al heel lang zijn eigen religieuze verschillen. Zonder daarover te oordelen of zelfs maar een mening te hebben, weet Jan Siebelink dat in prachtig Nederlands uit de doeken te doen. Klik hier voor de recensie.

3. Spiritualiteit, voeding voor de ziel – Hein Stufkens

Hein Stufkens bewandelt, in een mengeling van stilstaan bij verschillende begrippen en thematische overpeinzingen, diverse zijpaden om zo in een omtrekkende beweging spiritualiteit voor de ziel aan te bieden. Klik hier voor de recensie.

4. Geduld met God – Thomas Halik

De openingszin van Tomas Halik pakt je direct: ‘Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak op bijna ieder punt- behalve in hun geloof dat God niet bestaat.’ Daarmee plaatst de schrijver ons direct in zijn land Tsjechië –‘ een van de meest atheïstisch landen ter wereld’. Klik hier voor de recensie.

5. Ik kom terug – Adriaan van Dis

Een bijzonder boek, zonder te weten waarom precies, maar het raakt, het boeit, je wordt meegezogen op de zoektocht van een zoon, een schrijver, naar de persoon die hij altijd vermeden had: zijn moeder. Omdat hij zo op haar leek, omdat ze haar angst en leven zo verschuilde achter een dikke laag afstand. Maar ook een moeder die heel erg vocht voor haar leven. Een mooi en aangrijpend boek. Klik hier voor de recensie.

6. De Bijbel voor ongelovigen – Guus Kuijer

Van Guus Kuijer verscheen in de serie ‘Bijbel voor ongelovigen’ tot nu toe Genesis (deel 1), De uittocht en de intocht (deel 2) en Saul, David, Samuel en Ruth (deel 3). Nu verscheen deel 4: Koning David en de splitsing van het rijk. Klik hier voor de recensie.

7. Jezus en de vijfde evangelist – Fik Meijer

De classicus Fik Meijer wil je horen spreken. Hij is een gedreven man, over elk (historisch) onderwerp kan hij enthousiast vertellen. Bij ‘De Wereld Draait Door’ of in een achterafzaaltje bij een kerk of museum, waar Meijer is, is er aandachtig publiek. Hij weet te boeien. En dat gaat ook op voor zijn boeken. Zijn laatste boek ’Jezus, de vijfde evangelist’ is met veel elan geschreven. De titel kan een vondst zijn. Naast de bekende vier evangelisten (Marcus, Mattheus, Lukas en Johannes) komt Fik Meijer met een vijfde: Flavius Josephus (35-100) , een van de beroemdste historici uit de geschiedenis. Klik hier voor de recensie.

8.  Liberaal Christendom: ervaren, doen en denken – Rick Benjamins, Jan Offringa, Wouter Slob

In het boek ‘Liberaal christendom’ verwoorden elf theologen de relevantie van de christelijke traditie vandaag de dag. Een naslagwerk om steeds open te slaan. Klik hier voor de recensie.

9. Het seculiere experiment – Hans Boutellier

Een van de aanleidingen om dit boek te schrijven vond de schrijver in een uitspraak van zijn vader in de jaren zestig: ‘Als er niemand meer in God gelooft, dan wordt het een zooitje jongen’.  Die opmerking heeft Hans Boutellier nooit meer losgelaten, maar tegelijkertijd constateert hij dat wij leven in samenleving die niet meer wordt geïnspireerd door de kerk. Een historisch en cultureel unieke situatie, waardoor de schrijver er voor kiest te spreken van een seculier experiment.  Wat heeft dit seculiere experiment gebracht? Of anders geformuleerd: wat is de maatschappelijke betekenis van religie? Klik hier voor de recensie.

10. The happiness project – Gretchen Rubin

Geluk…. Wie zoekt het niet. De afgelopen jaren zijn er vele zelfhulpboeken en lijstjes op het internet verschenen waarin auteurs van over de hele wereld tips geven om het ultieme geluksgevoel te krijgen. Eén van de boeken binnen dit genre is het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin met de ondertitel Why I spent a year trying to sing in the morning, clean my closets, fight right, read Aristotle, and generally have more fun. Klik hier voor de recensie.

Bron foto: Ben White via Unsplash

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *