De Tarot en de Bijbel

Boekbespreking – De goddelijke Waarheid over de mens en zijn bestaan ligt diep verborgen in hemzelf. We zijn dit alleen vergeten. Het doel van de Tarot is de weg door heet labyrint van het eigen innerlijk te helpen wijzen om uiteindelijk één te worden met de alomvattende, universele Waarheid. De Tarot is daarom een wijs handboek dat spreekt over vormende levensprocessen. De Tarot neemt u dus mee op een weg die naar zelfkennis leidt. Binnen de menselijke evolutie is het nu juist dat aspect dat om ontwikkeling en vooruitgang vraagt.

Het geestelijke leven heeft hem van jongs af aan al geboeid. Hij volgde de opleiding tot humanistisch geestelijk verzorger en was aansluitend tien jaar werkzaam als humanistisch geestelijk raadsman binnen de krijgsmacht. Tegelijkertijd ontwikkelde zich bij Peter Samwel (1953) een spirituele belangstelling. Tot het moment dat hij een keuze moest maken omdat zijn functie binnen het Humanistisch Verbond en zijn universele spirituele identiteit en levensbeschouwing onverenigbaar bleken.

Hij nam afscheid van het Humanistisch Verbond en startte in 1997 het Raadgevend Bureau Samwel, Praktijk voor Levensvragen. Hij volgde de Opleiding tot Spiritueel Genezer en werd Reiki-master. In 2004 haalde hij bij de Stichting Opleiding tot Vrijzinnig Pastoraat. Peter Samwel werkt nu als voorganger en pastoraal werker voor de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afd. Varsseveld e.o. Hij doceert sinds 2000 op het Jungiaans Instituut in Nijmegen de filosofie van de Tarot. De Tarot is een losbladig spiritueel  prentenboek dat bestaat uit tachtig bladzijden, ofwel kaarten. Ieder beeld laat iets zien van de opbouw van het leven, de bloei, de ondergang, de dood en vervolgens de heroriëntatie waarna de cyclus weer opnieuw aanvangt. 

‘De Tarot is zonder twijfel mijn passie. Het is mijn diepste overtuiging,’ zo schrijft hij in het boek ‘Tarot, de Nieuwe Ordening’, dat de Bron van alle leven, van waaruit wij allemaal voortkomen en weer naar zullen terugkeren, zijn diepste geheimen in de men zelf verborgen is. De Tarot is daar een geniale, symbolische weergave van. Een manifest dat enerzijds de verhouding tussen de mens en de geestelijke wetmatigheden verlevendigt, anderzijds de relatie schetst tussen de mens en de natuurwetten, met als doel op de diepere bestaansniveaus en uit onszelf onze eigen antwoorden te vinden op persoonlijke levensvragen.

De opkomst van de Tarot in Europa begon in de veertiende eeuw. Kruisvaarders, tempelier, zigeuners en joden hebben voor de verspreiding zorg gedragen. Toen het christendom de gevestigde cultuur werd in landen als Italië, Frankrijk en Duitsland, meenden de kerkelijke leiders dat het zogeheten occultisme het ontgelden. De kennis van de Tarot werd steeds meer verwaarloosd en de tarot als instrument tot zelfkennis verloor veel van haar gnostieke en esoterische grondbeginselen en waarden. ‘De filosofie van een verbeeldende levenscyclus ging verloren,’ aldus Peter Samwel. 

Voor Samwel gaan Tarot en Bijbel uitstekend samen. Hij is beter in staat om de Bijbel te begrijpen door kennis van de Tarot. Sterker nog; In de Tarot komt veel bijbelse wijsheid voor. ‘Ik zet naast het mannelijke woord van de Bijbel, het vrouwelijke beeld uit de Tarot. In deze tijd past het om het mannelijke en het vrouwelijke gelijkwaardig naast elkaar te zetten. Het woord zet ik naast het beeld en beschouw wat ze gemeenschappelijk hebben. Het leven van Jezus is een archetypisch verhaal: de kruisiging, de lijdensweg, het ontdekken van de eigen (Christus) kracht en het leven van de eigen lotsbestemming. Het zijn aspecten die ieder mens herkent. Je ziet het in de Bijbel mooi beschreven en in de Tarot prachtig verbeeld. Ik noem de Tarot liever de vrouwelijke Bijbel.’

Peter Samwel, Tarot, De Nieuwe Ordening, Zwerk Uitgevers, ISBN 978 90 77478 27 1

 

Bron: Tubantia

Rinus van Warven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *