De symboliek van de boeddhistische mandala

Tegenwoordig lijkt het weer helemaal ‘in’ te raken: mandala tekenen. Een manier om rust te vinden, om iets om handen te hebben en toch te mediteren. De ‘Zentangles’ zijn daarvan een nieuw voorbeeld. Maar waarom fascineert ons deze vorm van kunst eigenlijk? Wat vertelt de symboliek van een mandala ons?

Mandala

Een mandala is een wegwijzer voor de geest en wordt gebruikt om de verlichte geest in al zijn aspecten te doorgronden en te ervaren. De afbeelding hiervan, op doek of met zand gemaakt, is veelal een geometrische figuur bestaande uit cirkels en vierkanten met in het midden een kern.

In het Tibetaans is het woord voor mandala ‘kyil khor’, hetgeen centrum én omgeving betekent. Dit houdt in dat interne en externe factoren op elkaar afgestemd zijn en een eenheid vormen. De kern, de zuivere geest, kan pas volledig gerealiseerd worden als het lichaam en de daarmee samenhangende gedachten, woorden en handelingen, de conventionele geest, gezuiverd is. In die zin vertegenwoordigt de mandala een spiraalsgewijze werking van de geest: stap voor stap vindt transformatie plaats totdat er geen verschil meer is tussen binnen en buiten; er is één smaak. Dan is de geest terug in zijn oorspronkelijke toestand en is de innerlijke vrijheid bereikt.

Cursus Mandala´s ‘Leren lezen’

Het duiden van een mandala is als het lezen van een nooit geschreven boek. In deze cursus zullen we de basiselementen van de mandala onderzoeken en van daaruit mandala’s leren ‘lezen’ zoals de mandala van de Boeddha van Mededogen, van Zuivering, van Wijsheid en andere. Op de laatste cursusavond zullen we ons richten op de innerlijke of esoterische mandala.

Tijdens deze cursus komen we door de symboliek van de mandala’s in aanraking met de diepzinnige boeddhistische filosofie en de wijze waarop we in contact kunnen komen met de rijkdom van onze geest. Door de beeldtaal, die voorbij het intellect gaat, hoeven we niets meer af te wijzen waardoor we in staat zijn de realiteit in ieder moment te ervaren.

De cursus wordt voorafgegaan door een inleidende zondagslezing op 5 oktober 2014.

Meer informatie over de cursus: hier.

Afbeelding: ::: M @ X ::: via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *