De wereld vol spiritualiteit

De wereld is vol met spiritualiteit, zoveel fascinerende en mooie tradities die vrijwel onbekend zijn in het nuchtere Nederland. Er is nog zoveel te ontdekken en met dank aan Oprah Winfrey kan dat nu ook zonder de wereld rond te hoeven reizen.

Vorig jaar verscheen zevendelige serie, genaamd Belief van Oprah Winfrey. De televisiepresentatrice stond er altijd al om bekend dat ze groots uitpakt in haar programma, maar nu ze van de buis af is, gaat ze niet minder uitgebreid te werk bij haar projecten. Zo ook voor deze documentaire reeks. De documentairemakers verzamelde maar liefst 800 uur aan beeldmateriaal voor de serie die over religie in de grootste zin van het woord gaat. Naast de grotere vormen van religie, komen ook de kleinere tradities aan bod. Zoals de monnik in de onderstaande Engelstalige video, die doormiddel van Kung-Fu zijn geestelijke verlichting probeert te bereiken.

Over de hele wereld zochten ze naar hoe mensen omgaan de vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘wat betekent het allemaal?’. Het resultaat: een serie die niet alleen religies belicht, maar ook hoe mensen in aanraking komen met hun spiritualiteit en wat voor mystieke gebeurtenissen mensen hebben ervaren. Zoals het fascinerende verhaal van Karen Cavanagh die na een ongeluk te horen kreeg dat ze niet meer zou kunnen lopen, zoals te zien is in de onderstaande Engelstalige video.

Oprah Winfrey, vertelt in een interview over de serie: “Toen ik begon aan Belief wilde ik mensen vermaken, verlichten en aanmoedigen om hun eigen geloof of spiritualiteit meer diepgaand te onderzoeken. Ik wilde mensen met de serie een gereedschap geven om te verbinden. Ik heb altijd geweten dat het mijn roeping is om ideeën te delen door het vertellen van verhalen die de menselijke geest reflecteren en die mensen in staat stellen zichzelf te herkennen in de verhalen van anderen.”

De documentaire is monumentaal doordat het een portret is van de hedendaagse beleving van geloof van over de wereld. Niet voor niets mocht Oprah haar documentaire dan ook komen vertonen bij de Verenigde Naties. De documentaire is begin dit jaar op de Nederlandse zender TLC uitgezonden. Voor iedereen die hem gemist heeft en niet kan wachten tot de serie herhaald wordt, is de documentaire op dvd te verkrijgen.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *