De Priester en de Koopman

Op 20 januari is het eindelijk dan zover. Ik ben één van de gelukkige rijkstrainees die mijn droom in vervulling ziet gaan: een bezoek aan de Indiase ambassade!

 

De briljante middag begint met een die-hard clubje India-fans in het departement van Buitenlandse Zaken. Een voormalig medewerker van ‘s lands ambtelijke vertegenwoordiging in New Delhi doet de ‘Nederlandse versie’ van het Indiase subcontinent in rap tempo uit de doeken. Schitterende foto’s van Taj Mahals en klederdrachten vliegen ons om de oren, af en toe aangevuld met indrukwekkende grafieken van stijgende export- en importcijfers.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en daarom worden wij geadviseerd om tijdens Het Bezoek onze mond te houden over de drie K’s: Kasten, Kashmir en Kinderarbeid. Beter zullen wij het volgende PPP-mantra van Patience, Perserverance en Politeness onthouden. En rijkstrainees zouden geen rijkstrainees zijn als dit de mist in zou gaan. Bepakt met essentiële culturele bagage begeven wij ons op weg richting de Buitenrustweg.

En daar… wachten wij. In de ontvangstruimte van de ambassade nemen we plaats op rode leren fauteuils. Mahatma Gandhi ziet erop toe dat wij niet stiekem met onze traineetengels aan de Indiase bruidspoppetjes gaan zitten prutsen. Na een lang kwartier mogen we de presentatieruimte in waar wij verblijd worden met heerlijke Indiase versnaperingen. Of ze Sattvic (licht), Rajasic (hot, spicy, salty) of Tamasic (gruwel: ‘dark food’ met veel vlees en kaas) zijn, wordt niet helemaal duidelijk.

Even lekker is de Powerpoint-presentatie over godsdienst en mystiek in India. Wij Westerlingen houden wel van een potje yoga en kamasutra! Onze gastheer laat zien dat geprojecteerde lappen tekst in Arial 6,5 helemaal niet afschrikwekkend werken, zoals ons tijdens de Campusdagen met regelmaat wordt voorgehouden. Ikzelf word geïnspireerd door de herkomst van het woord ‘namaste’ (welkom), wat vrij vertaald betekent ‘The God in me bows to the God in you’. Da’s nog eens andere koek dan: ‘DoeeseffenormaalmanDoezelfnormaal’.

Ter zake, op onze vraag aan de gastheer wat de grootste vooroordelen in Europa over India zijn, luidt zijn antwoord dat men India meer en meer ziet als een opkomende economische grootmacht. Vroeger werd er lacherig gedaan over zijn ‘colourful and vibrant country’; het zou heel arm en zweverig zijn ‘with flying people’. Hoe anders nu! En wacht maar tot de Europeanen zelf een voet zetten in een van de talrijke metropolen van het land: “You will be Indianized!”.

Daarnaast is de grootste democratie ter wereld “very liberal” voor alle geloofsovertuigingen naast het hindoeïsme. Er wonen zelfs meer moslims in India dan in Pakistan! En apostel Thomas verspreidde er in de eerste eeuw na Christus zijn leer al. Hoe dan ook, aldus de tweede spreker zal India de komende decennia moeten gaan werken aan haar drie grootste uitdagingen: infrastructuur, energie en milieu.

Helaas moet ik zelf eerder het pand verlaten om een vroege trein te halen. Ik baal. Ik had graag nog zo’n hapje gelust, nog zo’n slideshow gezien en nog een vraag gesteld.

Eenmaal buiten rent een kleine Indiase man me voorbij. Hij kijkt op zijn horloge en heeft haast. Even later zitten we samen in bus 24 richting het station. De meneer heeft zijn visazaken zojuist geregeld. Hij blijkt een pastoor die al jaren in een kerk in Helmond werkt. Op mijn vraag wat hij het fijnst aan Nederland vindt, antwoordt hij: “The country is free. Much more than India.” Maar zijn opleidingen blijft hij liever in zijn thuisland volgen. Momenteel is hij bezig met zijn vierde Master en ook die is daar betaalbaar.

De discussie over de priester en de koopman die we eerder bij Buitenlandse Zaken voerden, krijgt nu een andere invulling. Wij bedrijven economische diplomatie aldaar, zij vullen hier het slinkende priesterbestand aan.

Ik ben geïntrigeerd door ‘incredible India’. Ze hebben me overtuigd.

Dat ticket boek ik vandaag nog.

Marleen Brouwer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *