De oplossing van Geel

In het online, Engelstalige Aeon Magazine verscheen onlangs een artikel over Geel. In dit op het eerste gezicht onopmerkelijke plaatsje in Vlaanderen worden al sinds de Middeleeuwen verstandelijk beperkte mensen verzorgd en volkomen in de gemeenschap opgenomen. Sommigen wonen er tientallen jaren. 

Onderscheid tussen ‘zieke’ en ‘gewone’ bewoners wordt er van oudsher niet gemaakt, de gasten worden beschouwd als kostgangers. Ze worden daarom ook zo veel mogelijk bij het dagelijkse gezinsleven betrokken; vooral contact met kinderen wordt aangemoedigd, omdat dat gunstig zou zijn voor beide partijen. 

Wat begon als een praktijk die voortkwam uit Geels status als pelgrimsoord voor ‘geesteszieken’ die op zoek waren naar genezing, is nu een traditie die ‘familiezorg’ word genoemd en waar 300 kostgangers van gebruikmaken. Ooit, in de jaren ’30, telde Geel overigens 4000 van zulke gasten op een bevolking van 16.000 zielen. De bijzondere plaatselijke praktijk leidde tot de volgende grap: “De helft van Geel is gek, en de rest is half gek!”

Auteur Mike Jay vraagt zich af of de collectieve benadering van Geel een oplossing kan zijn voor een toekomst waarin de zorg de toename van geestelijke aandoeningen niet kan bijbenen en onze vrijgevochten, individualistische verwachtingen de maatschappij te zwaar belasten.

Lees het Engelstalige artikel van Aeon Magazine

Foto: Rich Johnson/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *