De ontdekking van de man (deel II)

Marja Ruijterman neemt haar ervaringen met mannen onder de loep. Een persoonlijke reflectie in twee delen.

Klein piemeltje

Tijdens een protestactie siste ik venijnig tegen een agent dat hij een heel klein piemeltje had en kreeg een flinke klap op mijn hoofd met zijn wapenstok. De man bood meteen zijn excuses aan en gaf me een rol closetpapier om het bloed te stelpen. Dat was de laatste keer dat ik aan een actie meedeed. Het was wel een mooi verhaal om te vertellen als ik later trainingen gaf aan de politie. Soms zaten er mannen in de groep die in dezelfde acties achter me aan hadden gerend.

Je zag hem niet, hè?

Met een vriendin stonden we tijdens onze vakantie te praten met een man. Later zei ze: “Je zag hem niet, hè? Je zag hem helemaal niet!” Ze had gelijk.. hij stond pal voor mijn neus maar ik zag hem niet. Wist ook niet meer hoe hij er uit zag. Op de sociale academie werkten we eerst de mannen uit de groep en later wilden we niets meer te maken hebben met de vrouwen die nog met mannen omgingen. Tja het was me wat. Heb zelfs midden in de klas een docente op haar donder gegeven dat ze bi was. Ze rende huilend de klas uit. Heb jaren later mijn excuses aangeboden toen ik haar tegen kwam. Ze was in tranen omdat ze het nooit was vergeten. Terwijl ik het schrijf voel ik de schaamte door mijn lijf gieren. Gelukkig kwam ze daarna thee bij me drinken en konden er ook weer om lachen.

Op mijn drieëndertigste begon ik te mediteren en kwam Pieter tegen tijdens de eerste meditatieles. Hij was een stuk ouder en had prachtige ogen en voor ik het wist vroeg ik hem of hij met me mee ging om in een café na te praten. Nota bene een sigarenrokende VVD-er die ik vroeger geen blik waardig had gegund. Juist met hem had ik het eerste gesprek waarin ik me bewust werd dat je met een man echt kunt praten. Weet nog dat ik tijdens het praten dacht: ‘verhip, hij praat en we hebben echt contact!’ We zaten hand in hand in het café te huilen om elkaars verhalen.

Verzorgende kant ontwikkelen

Ik ontmoette Tijn Touber en andere mannen en we hadden diepgaande prachtige gesprekken. Waarom? Omdat het niet meer ging over gedoe of relaties of seks. We zaten elke dag uren en uren in stilte en werden van binnen stil. De Brahma Kumaris is opgericht in 1937 in India door een man die een boodschap van God kreeg. Hij leidde driehonderd vrouwen op tot leraren en zij moesten hun leidinggevende capaciteiten ontwikkelen, wat in die tijd heel bijzonder was. De mannen in de organisatie moesten juist hun verzorgende kant ontwikkelen, zodat het mannelijke en vrouwelijke in onszelf in balans komt. Dat sprak me enorm aan. Sommige vrouwen van toen leven nog en zijn indrukwekkende yogi’s geworden door de wereld trekken met hun boodschap. Eén daarvan is Dadi Janki waar ik het laatst over had in één van de blogs. Zij is nu in de negentig en reist nog de wereld over om haar boodschap te brengen.

Meer dan ons lijf

We ontdekten dat we meer zijn dan ons lijf en dat er een diepere wereld in ons is en daar waren we zo blij mee dat het hele man/vrouw gedoe niet eens in ons hoofd opkwam. We leerden dat we in vorige levens mannen of vrouwen waren geweest, dat we van alles hadden uitgespookt en dat we nu in deze tijd ons ware zelf kunnen herontdekken. Dat het mannelijke en vrouwelijke in ons zelf zit en dat we dat kunnen ont-wikkelen zodat we in balans zijn. Dat was voor ons veel interessanter dan seks en de liefde die daardoor vrij kwam was grootser dan groots en opwindender dan wat voor orgasme dan ook. Later leerde ik dat we allemaal verbonden zijn met elkaar en zielsverwanten zijn. Ik kreeg een aantal Lichtervaringen (heb ik al eerder beschreven) waarbij ik vol stroomde met Liefde die ik voor iedereen voelde die ik tegenkwam of het nu mannen of vrouwen waren het maakte niet uit. Het is minder geworden maar het is nooit helemaal opgehouden en af en toe vlamt de Liefde fel op en daar maakt iedereen deel van uit inclusief ikzelf. Dus de ontdekking dat mannen ook interessante wezens zijn kwam net voor de ontdekking dat het helemaal niet uit maakt.

We weten al zoveel

Als we elkaar blijven zien als de ander… de vijand, de man, de vrouw, de moslim, de christen, de feminist, de macho enz… dan houden we ons bezig met de verschillen en kunnen ons ongelukkig blijven voelen omdat de ander niet is zoals we hem/haar zouden willen. Ik zie ook dat vrouwen nog steeds een economische achterstand hebben en dat er zoveel mannen vrouwen verkrachten en alle misstanden in de wereld. Er is een diepgaande heling nodig en daar zijn we nu al mee bezig als ik dat zo volg op facebook en andere social media. We weten al zoveel. We hebben boeken gelezen van Eckhart Tolle die ontdekte dat het Nu de sleutel is, Byron Katie die ons leert dat onder onze gedachten waarheid en een oneindige ruimte te vinden is, Anita Moorjani die ontdekte tijdens haar Bijna Dood Ervaring (net als zovelen) dat we pure Liefde zijn, Tijn Touber met zijn Spoedcursus Verlichting dat de verlichting niet zo ver weg is als we denken en nog vele anderen. We smullen van al die prachtige boeken en we herkennen wat ze zeggen.

Dezelfde verlangens

Als we dieper kijken en voelen dan blijkt dat we allemaal dezelfde verlangens hebben naar vrede, vriendschap en liefde en als we nog dieper voelen dan blijkt dat we Zijn wat we zoeken! De wereld kraakt en kreunt onder de dreiging van de meest vreselijke wapens, meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens, een klein deel van de mensheid lijkt alle macht en geld te hebben. We kunnen er onder gebukt gaan maar we kunnen ook zelf het verschil maken. Hier en NU… we hoeven er alleen maar naar te leven en het onszelf en elkaar helpen herinneren. We kunnen, als we ervoor kiezen, onszelf en elkaar vergeven voor alle grote en kleine ergernissen en gevoeligheden. We zijn in staat de pijn van het verleden te verwerken en zelfs omhelzen.

Nu kom ik zoveel prachtige mannen tegen die dit ook weten en leven, soms met vallen en opstaan en het man/vrouw zijn lijkt geen rol te spelen in onze gesprekken en als we samenzijn. Het zijn er steeds meer die het ontdekken en ze zijn ook steeds jonger. Hier op zinweb.nl staan er een heleboel. Snuffel maar eens rond…

Afbeelding: josef.stuefer via Compfight cc

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *