De ongemakkelijke nationalisering van een catastrofe

De MH17 ramp heeft veel levens geëist en dat is diep tragisch te noemen. Wat zijn echter de gevaren van ons rouwen met betrekking tot nationalisme?

Het treft ons diep

Het is natuurlijk begrijpelijk dat in Nederland de MH17 ramp veel indruk heeft gemaakt. Gezinnen in Nederland zijn vaak direct getroffen, heel veel mensen zijn indirect getroffen. Het is bovendien het type ramp – burgerslachtoffers door een militaire handeling – dat Nederland wellicht opschrikt. Men voelt zich hier in deze hoek van Europa misschien wel minder zeker en kwetsbaarder, de grote boze buitenwereld van oorlog en strijd tussen separatisten die ineens ons direct raakt. Het is psychologisch allemaal goed te begrijpen.

Niet in nationalisme verzanden

Toch kent het rouwen om het voorval ook een risico. Het is namelijk een gelegenheid om de nationale identiteit al te strak aan te wenden. Er wordt gerouwd omdat er Nederlanders in dat vliegtuig zaten, niet omdat er mensen in dat vliegtuig zaten. De hevigheid wordt daar ook door bepaald. Het kan ons juist weer ongevoelig maken. Als de willekeur van onze geboorteplek bepaalt om welke mensen wij wel of niet rouwig zijn, kan dat ons reduceren tot een stam met beperkte horizon.

Groepsdenken

Rob Wijnberg merkt in zijn stuk De ongemakkelijke nationalisering van een catastrofe op dat het nu juist dit soort groepsdenken is die ten grondslag ligt aan het separatisme waar Oekraïne op dit moment onder gebukt gaat. Hij waarschuwt dan ook dat een al te sterk denken in termen van nationale identiteit ons kan vervreemden van anderen.

Lees het stuk De ongemakkelijke nationalisering van een catastrofe van Rob Wijnberg op de site van de Correspondent.

Afbeelding: d_vdm via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *