De moeilijkheden van taal

De vrijzinnigheid heeft van oudsher de vrijheid hoog in het vaandel staan. Kom je aan die vrijheid, dan kom je aan de vrijzinnigheid. Maar wat gebeurt er als je op verschillende manieren over vrijheid kan spreken. Gaat er dan iets botsen?

Meerdere keren heb ik commentaar gekregen op mijn taalgebruik; voor een vrijzinnige gebruik ik nogal vaak het woord ‘moeten’. Dat is nogal een onvrijzinnig woord. Moeten staat haaks op vrijheid. Spreek ik dus onvrijzinnig? Nee… Ik spreek op een andere manier vrijzinnig.

Het probleem met het woordje ‘moeten’ ligt niet bij mijn vrijzinnige opvattingen, maar bij de plaats waar ik vandaan kom: Warmenhuizen. Dit dorpje ligt in West-Friesland en net als West-Friezen hebben ook inwoners van Warmenhuizen (‘Warmetuuters’) een eigen taaltje met eigenaardige klanken. Veel woorden hebben in het Warmetuuts ook een eigen betekenis, zoals het woordje ‘moeten’.

Warmetuuters zeggen vaak: ‘Dat moet je doen’. Dit impliceert een verplichting, maar dat is niet het geval. Voor Warmetuuters is het een positief, vrijblijvend oordeel. Iets dat je ‘moet doen’, is vaak iets dat leuk is, mooi is. Of je het ook daadwerkelijk moet doen, is aan jezelf.

Daar ligt een probleem. Wanneer ik zeg dat iemand wat ‘moet’ doen, spreek ik een waardeoordeel uit, geen verplichting. Zie hier het probleem van taal.

Nederland kent nog veel meer dialecten met elk hun eigen woorden en betekenissen. Voor mij is het belangrijk om te weten dat mijn ‘moeten’ anders kan worden opgevat. Voor anderen is het belangrijk dat woorden veel verschillende betekenis kunnen hebben.

Bron: VVP

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *