De moderne mens als mysticus

Zo luidt de titel van het nieuwste boek van theoloog Ton Roumen. Dit boek laat zien dat religie in beweging is en van gedaante verandert, gericht op persoonlijke groei, aandacht, genegenheid en heling.

Oude gevestigde religies brokkelen af en laten ruimte voor nieuwe religieuze gevoeligheid. Het institutionele christendom wordt verdrongen door authentieke spiritualiteit. De moderne mens conformeert zich niet meer aan leerstellingen en regels, maar ziet persoonlijke ervaringen als de belangrijkste religieuze inspiratiebron. Groei en heling zijn daarbij belangrijke thema’s, meditatie en retraite populaire methodes. Moe van een leefstijl gebaseerd op drukte, haast en stress, zoekt de moderne mens in kloosters en spirituele centra naar rust, aandacht en evenwicht.

Aan de hand van biografische ervaringen laat de auteur zien hoe de traditionele katholieke leefstijl in zijn familie gaandeweg is verdwenen en een meer persoonlijke vorm van religie daarvoor in de plaats is gekomen, met ruimte voor spiritualiteit. Deze biografische schets laat hij overgaan in een heldere beschouwing op religie waarin hij stapsgewijs laat zien welke inzichten en praktijken kunnen helpen op de weg naar een zinvol en geheeld leven. Concrete voorbeelden geven aan hoe we ons kunnen oefenen in spiritualiteit, hoe we onszelf kunnen toerusten voor het volgen van een spirituele weg, kunnen bevrijden van conditioneringen en oude pijn kunnen loslaten. Door de spirituele weg te volgen kan de moderne mens een mysticus worden, iemand in wie het leven stroomt en die God ervaart.    

Roumen:

‘Dit boek wil een boodschap van hoop zijn en laten zien dat religie niet zal verdwijnen, maar zich in onze moderne tijd aan het omvormen is en steeds meer haar humane gezicht laat zien, dat wil zeggen gericht is op persoonlijke groei, genegenheid en heling. Kloosters en spirituele centra spelen hierin een belangrijke rol.’

De inhoud en inleiding is hier te zien.

Regionale lezingen en boekpresentaties
Op diverse plaatsen in ons land zijn lezingen om het boek te presenteren en erover in gesprek te gaan.

Midden   Nijmegen     Ontmoetingskerk, woensdag 10 oktober, 20 uur

Zuid        Wittem         Kloosterboekwinkel, zaterdag 10 november, 14 uur

West       Amsterdam La Verna, donderdag 22 november, 20 uur

Oost       Rijssen         Henricuskapel, donderdag 14 februari, 19:30 uur

Noord     Groningen    De Poort (in beraad)

Meer informatie over de lezingen is hier te vinden.

Over de auteur
Dr. Ton Roumen is theoloog en begeleidt mensen in hun zoektocht naar zin en heling op de levensweg. Hij schrijft boeken over spirituele thema’s. Elders verschenen van zijn hand onder meer ‘Wie kust mij wakker?’ (2003), ‘De spirituele weg van verandering’ (2006) en ‘Pedagogiek van de aandacht’ (2008). Ook verzorgt hij regelmatig retraites, seminars en lezingen. Bekijk ook zijn website: www.bezinnen.com 

Volledige titelinformatie
Ton Roumen, De moderne mens als mysticus. Uitgeverij Eburon, Delft 2012. 176 pagina’s. ISBN: 9789059726581. Paperback. Vaste prijs € 19,90. Introductieprijs  € 14,90  (tot 1 november 2012).

Verkrijgbaar via uitgeverij Eburon, de (internet)boekhandel of Ton Roumen Bezinning & bezieling.

Ton Roumen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *