De list van de duivel

“Is het leven makkelijker als je nergens in gelooft?” vraagt Solange Leibovici aan ‘Gawie Weet Raad’. Ze vervolgt: “Ik ben een vrolijke nihilist, net als Jean Baudrillard. Ik vind dat het universum geen god nodig heeft, het is zo al mooi en krankzinnig genoeg. Het is een grootste gedachte dat alles geen god nodig heeft gehad maar zichzelf constant opnieuw maakt.”

Utopie van ongelovige

Een vrolijke nihilist. Dat lijkt een contradictio in terminus. Of tekent zich hier toch de contouren van de utopie van de ongelovige af? Baudrillard zegt anders dan Nietzsche niet dat God dood is. Hij zet wel vraagtekens bij de betekenis van het concept ‘bestaan’. Hij zegt (mijn vertaling): “Het nihilisme is vandaag de dag transparant en daardoor meer radicaal en meer cruciaal dan vroeger … God is niet dood, God bestaat in de hyperwerkelijkheid.” … Lees verder op Human.nl

 

Over de rubriek ‘Gawie Weet Raad’:
Worstelt u met een levensvraag over liefde of haat, goed of kwaad? Dan is hulp dichterbij dan u zou denken – namelijk in de wereld van de film. Gawie Keyser geeft in ‘Gawie Weet Raad’ zijn lezers de gelegenheid om hem een duivels dilemma voor te leggen. Gawie: “Wacht geen seconde langer! Stuur mij uw vraag of dilemma, daag me uit! Ik help u met voorbeelden uit de filmhistorie uit het moeras van uw zorgen.”

Bron: Human.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *