De liefde voor de drie sinaasappelen

Een prins verdort van verdriet. Het enige dat hem kan redden is een lachbui. Die krijgt hij maar het mag niet baten: de prins wordt behekst. Hij vat liefde op voor… drie sinaasappelen (later zullen die natuurlijk drie mooie prinsessen blijken te zijn).

Dit oude sprookje inspireerde de Russische componist Sergej Prokofjev tot een mooie opera. Kun je vechten voor sinaasappelen? Prokofjev dacht van wel. En ik ben het met hem eens want ik maakte het drie keer mee.  

Het Belgische Binche kent de rijkste folklore van België. Voordat u gaat lachen, weet dat het carnaval van Binche meer dan eerbiedwaardig is. Niet alleen bestaat het al zeshonderd jaar, maar het staat ook nog op de lijst van Meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid. O zo. Bij het carnaval raken de straten van Binche bevolkt door de beroemde gilles de Binche (zie foto). Gekleed in oranje kostuums, met klompen aan en belletjes rond hun middel, getooid met witte struisvogelveren, dansen ze op een oeroude horlepiep. Het heeft iets fascinerends. De gilles dragen mandjes vol met sinaasappelen, die ze tussen het publiek gooien. Kinderen vechten erom op de grond. De eerste bevochte sinaasappel.

Ook tegenwoordig wordt gevochten voor sinaasappelen. Vrijdagmiddag, spitsuur bij Albert Heijn. Ik zoek naar de noodzakelijke citrusvrucht behorend bij het zaterdagse ontbijt. Tevergeefs. Geen sinaasappel te bekennen. De schappen zijn leeg. Er is geen brood, geen melk, de cola is op, niets. De crisis? Mismanagement lijkt aannemelijker. Op verzoek van een winkelmeisje die gek wordt van de klagende klanten, dien ik een klacht in bij het hoofdkantoor. Waar blijven mijn sinaasappelen? De volgende dag word ik door de manager gebeld. Of ik mijn klacht kan toelichten. Makkelijk zat: lege schappen lijken mij niet commercieel handig. Mevrouw, zegt de AH-dame die duidelijk een workshop klachtenbehandeling heeft bijgewoond, weet u misschien waarom de schappen met de sinaasappelen leeg zijn? Geen idee, eerlijk gezegd. Omdat ze nog gevuld moeten worden, zegt de AH-dame-met-workshop! Beduusd door deze onweerlegbare logica besluit ik elk gevecht te staken. Het wordt een pak sap. Tweede (tevergeefs) bevochten sinaasappel.

Maar de derde slaat alles. En dat kan wel kloppen want in de opera van Prokofjev blijkt de derde sinasappel zich te kunnen metamorfoseren in de mooiste prinses. Op internetjacht naar een Engels schilderij uit de zestiende eeuw, klik ik per abuis op ‘Nederlandse vertaling’. En ik lees: gedurende de gehele oorlog verzette de Engelse en Schotse bevolking zich hevig tegen de komst van Willem van de sinaasappelen.. Deze klassieke fout, opgemerkt door elke leraar Engels, heeft dankzij internet een nieuwe jeugd gekregen. Want leerlingen (en zelfs studenten…), die zonder enige gewetenswroeging hun historische werkstukken digitaal bij elkaar sprokkelen, nemen het klakkeloos over. Nu denk ik dat Hare Majesteit er niet wakker van zal liggen, maar ik weet haast zeker dat de depressieve prins uit De liefde voor de drie sinaasappelen hier acuut van geneest. Lachbui verzekerd. Hem komt tenslotte toe de derde sinaasappel, die weldra zijn vrouw zal worden. En zij leefden lang en gelukkig.

 

Bron: Adrem november 2011

Christiane Berkvens - Stevelinck
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *