De Koran afschaffen?

Het moet niet veel absurder worden!

Geert Wilders weet als geen ander de aandacht op zich te vestigen in komkommertijd.
In een open brief aan de Volkskrant van 6 augustus jl. pleit hij voor het verbieden van de Koran, die hij vergelijkt met Hitler’s Mein Kampf.

De Koran, zegt Wilders, zet aan tot haat en past niet in onze rechtsorde. Het moet dus verboden worden. Dit verbod moet dan gelden zowel voor de verkoop als voor het gebruik van het boek in moskeeën. Zelfs het bezitten van dit boek in huiselijke kring zou verboden moeten worden!
Je gelooft je eigen ogen niet.
Een Nederlandse parlementariër die in een zin drie maal de grondrechten van de eigen natie met een pennenstreek te niet wil doen. In een land dat ontstaan is als verzet tegen de tirannie pleit hij voor preventieve censuur, afschaffing van de godsdienstvrijheid en beperking van meningsuiting. Voor een fractievoorzitter van een Partij voor de Vrijheid, is dat een knappe prestatie.
Volgens Wilders bestaat er geen gematigde Islam, want ‘Islam is de Koran en niets dan de Koran’. Wie er andere ideeën op nahoudt, is geen moslim meer.
Hier zouden vrijzinnigen uit alle levensbeschouwingen in de bres moeten springen om deze kwaadwillige voorstelling van zaken tegen te spreken. De kundig opgestookte anti-islamitische discussie krijgt langzamerhand hetzelfde karakter als de discussie tussen gelovigen en atheïsten die de laatste jaren in Nederland heeft gewoed.
De ‘anti-religieuze’ partij meet zich het recht aan te bepalen wat de religieuze partij (in dit geval de moslims) hoort te denken. Wie daar van afwijkt – lees de gematigden, de vrijzinnigen – valt niet meer onder de definitie van de groep die men wil uitsluiten en is eigenlijk een ‘afvallige’ geworden. Deze redeneertrant is een voedingsbodem voor respectievelijk angst en woede. Het houdt geen rekening met de werkelijkheid.
Moslims zijn in de overgrote meerderheid vredelievende mensen. Dat hun godsdienst in gijzeling wordt genomen door extremisten doet niets af aan de oprechtheid van hun levenswijze noch aan de schoonheid van hun heilige boek.
Provocaties als die van Wilders zijn niet alleen onfatsoenlijk, zij ook gespeend van elk historisch besef. Hoeveel religieuze groeperingen hebben niet in het verleden hun toevlucht gezocht in Nederland omdat in dat land vrijheid van godsdienst heerste? Op deze grond – vrijheid – is dit land gebouwd en gevestigd. Het voorstel van de heer Wilders grenst dan ook aan absurditeit.
Om de vrijheid van dit land te beschermen stelt hij voor diens fundament te slopen. Het moet niet veel absurder worden!

Christiane Berkvens-Stevelinck

Wilt u reageren? Mail naar: zinprofiel@zinweb.nl

Christiane Berkvens - Stevelinck
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *