De kleur paars

Soms betrap je jezelf op bepaalde oordelen, die ergens diep zitten en ineens opduiken in een vreemde of spannende situatie of context. Je wordt er door verrast en het kan leiden tot jezelf onder de loep nemen en stilstaan bij waar dat vooroordeel vandaan komt. Vaak kom je dan toch uit bij je opvoeding.

Lastig gevallen in de trein

Een vriendin van mij werd op weg naar de trein, laat van haar werk, lastig gevallen door een aantal jongens. En dat was net voor de tijd van de mobiele telefoons. Toch al in paniek zag ze vanuit haar ooghoek een hele grote zwarte man aankomen. O nee help, dacht ze nog, totdat ze merkte dat hij haar grote redding was en werd. Hij baste even tegen de jongens, pakte er een in de kraag en gaf ze duidelijk te verstaan dat het tijd was om het hazenpad te kiezen. Zo geschiedde en hij begeleidde haar helemaal tot aan de trein en zorgde ervoor dat er geen angst meer nodig was.

In het napraten over het voorval constateerden wij dat wij dus ook, al waren we al veertig en ouder, nog steeds last hadden van onze witte vooroordelen. Alsof er een ingebouwd lampje was dat bij zwart waarschuwend gaat branden. De beschamende conclusie was dat er nog veel werk te doen is om ingesleten beeldvorming uit ons witte systeem te krijgen.

Een veld vol paarse bloemen

Ooit, toen ik het boek ‘De kleur paars’ las van Alice Walker, ontdekte ik dat wit en zwart daar allebei last van hebben. De hoofdpersoon, het zwarte meisje Celie, mishandeld en misbruikt, ontdekt dat haar Godsbeeld wit gekleurd is. Een oude man met een baard. Het alternatief, een zwarte man, is voor haar geen bevrijdende gedachte. Terwijl ze naar een veld vol paarse bloemen kijkt, wordt haar beeld de kleur paars, de kleur die haar aan schoonheid en een warm gevoel vol liefde doet denken.

Negatieve beeldvorming ten aanzien van mensen waar je jezelf op betrapt of waar je door anderen op wordt gewezen: daartegen blijft een doorlopende beeldenstorm noodzakelijk.

Dit artikel is geschreven door Corrie Jacobs.

VrijZinnig
Dit artikel verscheen eerder in het blad VrijZinnig. VrijZinnig is het kwartaalblad van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, een beweging voor eigentijds geloven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *