De Keepod – deel 2

We hadden het vorige week over de Keepod, een USB stick die 7$ kost en op die USB stick staat zowel het besturingssysteem als je data. Dus je kunt in een computer zonder harde schijf je Keepod stoppen en dan heb je al je data, je foto’s, email, je Facebook vrienden en je scriptie (bijvoorbeeld) op een USB stickie van 20 gram. Handig voor op vakantie! 

In deze blog wil ik iets meer vertellen over de oprichters van het Keepod project, hun hogere doel en erg een positief bijeffect van de Keepod. 

Ik ben verliefd

Mijn beste vriendinnetje (Nicole Tuts) kwam op de proppen met de Keepod. Toen ze me hierover vertelde begon mijn hart meteen sneller te kloppen. Ken je dat gevoel? Dat je onmiddellijk een dosis energie krijgt, blij wordt en gelooft dat we de wereld misschien wel eens heel snel kunnen veranderen? Ik kreeg een ‘goede muziek rilling’ over mijn rug en mijn intuïtie was aan het schreeuwen in mijn hoofd: “JA!” We kunnen een paradigma verschuiving bewerkstelligen en de wereld een mooiere plek maken door de grote massa op te leiden. Ik ben verliefd en van mijn kant, met iedere cel van mijn lichaam zeg ik: “Ja! Ik doe mee!!”

Nicola (haar bijnaam) heeft meteen contact gezocht met de eigenaren van het Keepod project, Nissan Bahar and Franky Imbesi, twee Israëliërs die vanuit Tel Aviv werken. Hier een interview van Devin Thorpe met Nissan en Franky:

http://youtu.be/1Z2zV-Ggumo

Het hogere doel van het Keepod project

Nissan en Franky hebben een hoger doel boven geld verdienen, hun passie. De inhoud van de Keepod programma’s en apps is onderwijzend. Het hogere doel is om een beweging voort te brengen die een grote sociale impact heeft en informatie vrij te verschaffen.  Ik noem dit the Art of Zen Investing and doing Business. Een van de vier richtlijnen van the Art of Zen Investing is transparantie. Zie hier als je meer wilt weten over de vier richtlijnen van the Art. Transparantie is een van de richtlijnen en tegelijkertijd een prachtig hoger doel. 

Anders denken

Toen ik op de beurs werkte had ik het altijd met mijn zakenpartner Bodo Groen over ‘anders denken’. Toen ging het om creatieve optie strategieën die altijd geld zouden opleveren. Bodo is ondertussen ook een sociale entrepreneur geworden. Hij beheert Frankendael in Amsterdam, een prachtig landgoed waar hij een super goed restaurant heeft neergezet dat anders te werk gaat. Ze verkopen bijvoorbeeld geen cola! En dat werkt. Soms zijn mensen een beetje bozig omdat er geen cola verkocht wordt maar de meeste mensen vinden het prachtig omdat Frankendael een statement durft te maken: “wij vinden cola ongezond en dus verkopen we dat niet.” Anders denken is het devies. 

Als je anders leert denken, wordt je creatief. En niet dat het belangrijk is, want als het goed is heb je een hoger doel dan geld verdienen, maar op de lange termijn verdien je meer geld met het beoefenen van the Art of Zen Investing and doing Business. Zie voor een voorbeeld deze blog over Ricardo Semler en zijn bedrijf Semco. 

Anders denkend zakendoen

Nissan en Franky breken de regels van het huidige zakendoen. Toen Nicola met Nissan en Franky in Londen afsprak had ze allemaal vragen over de Keepod. Ze wilde ook graag de Keepod proberen en was bereid om NDA’s te tekenen. Een NDA is een ‘non disclosure agreement’, een contract dat je tekent zodat je niet met hun idee kan weglopen. Nissan en Franky begonnen te lachen. Ze doen niet aan NDA’s. Je mag alles kopiëren en jatten. “Be my guest” was hun reactie. “En sterker nog, we helpen je zelfs met alle technische informatie. Wij willen de wereld veranderen. Als jij ons idee overneemt en voor jezelf gebruikt wordt de wereld daar beter van, toch? En wij hebben toch een voorsprong dus we maken ons geen zorgen dat we ineens niets meer verkopen.” Verbaasd over deze manier van zakendoen nam Nicola afscheid van de twee Israëliërs. 

Veiligheid

Het wordt nog beter. Als iets werkt, en daar bedoel ik mee als jijzelf en de mensheid ergens beter van wordt, zijn er positieve bijeffecten. Een Keepod is veel veiliger dan een gewone USB stick met je data erop. Omdat het besturingssysteem op de Keepod zit is het onmogelijk om te hacken en/of data te kopiëren. Immers, het hele besturingssysteem van de computer wordt niet gebruikt! Hier kan het leger misschien wel interesse in hebben. Of eigenlijk iedereen, toch wel een lekker idee dat je zeker weet dat je vakantie fotootjes met je nieuwe vakantieliefde niet ergens op het internet belanden, zonder je toestemming…

En nog veiliger

En dan wordt het nog mooier. In een favela (sloppenwijk) in Rio de Janeiro kun je niet met je laptopje onder je arm lopen. Kans dat je beroofd wordt: 100%. Maar met een Keepodje in je zak ziet niemand dat je je computer bij je hebt. Daarbij heeft het geen waarde dus waarom zou iemand je beroven. En binnen niet al te korte tijd, en dit is mijn droom, heeft iedereen in de favela zijn eigen Keepod. Alle Brazilianen in de favela kunnen ineens perfect Engels spreken omdat ze de Engelse les volgen via hun eigen Keepod. “Excuse me (lees met een Engels accent), I don’t want to offend you but…could I have your money please. Otherwise I would have to kill you.” Geintje natuurlijk maar toch een interessant idee als financieel minder gelukkige mensen ineens alle ruimte krijgen voor gratis educatie. 

Dus?!

Samenvattend: de Keepod is dubbel veilig. Geen data dat gekopieerd kan worden en de kans dat je berooft wordt van je Ipad op vakantie is 0 omdat je die niet meer nodig hebt met je Keepod op zak. 

Dank je Nissan, Franky en Nicola dat je dit prachtige apparaatje in mijn leven hebt gebracht. Ik adopteer jullie droom. Laten we samen de wereld veranderen!!

Afbeelding: Profound Whatever via Compfight cc.

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *