De hemel voorbij Harrisburg

Op zoek naar daar waar het beter is. Je verlaat je gezin, je huis, je stad. Op weg naar de hemel. Die is niet hier, die is achter dat wat je kunt zien. En God gaat mee, want Hij zal bij je zijn. Door Kalle Brüsewitz.

Romero stapt op de trein. De trein brengt hem naar het Westen. Voorbij Harrisburg. De industrie. De toekomst. Daar waar geld te verdienen is. Maar hij wil verder. Want voorbij Harrisburg, achter de horizon, is de hemel. Daar wil hij heen. Hij gaat met God omdat Hij bij hem zal zijn.

Hij gelooft in een beter leven. De trein raast maar door. Harrisburg lijkt haalbaar. De hemel ligt daarachter. Daar wil hij heen. Hij gelooft dat het kan. Hij gelooft dat het de weg is die hij moet gaan. Hij gaat met God omdat God bij hem is.

Dagen verstrijken.Weken verstrijken. Maanden verstrijken. De hemel verstrijkt. Die hemel raakt verder uit zicht. Romero mist wat hij had, hij mist zijn familie die hij verliet voor een droom die niet te bereiken blijkt. De weg naar de hemel is lang, steeds langer. Harrisburg is dichterbij, maar ook nog lichtjaren ver. En de hemel is het niet. Deze trein is de duivel en brengt hem steeds verder weg van dat wat hij mist. Hij wil wel uitstappen, maar de trein blijft maar razen. Verder, steeds verder. En waar blijft God, die zou toch bij hem zijn?

Romero komt niet terug. Hij haalt de hemel niet en hij haalt Harrisburg niet. Hij blijft achter ergens op de horizon. Hij drinkt en drinkt en gelooft en schreeuwt. God wil hem straffen en het Hof van Eden is platgebrand om er treinrails overheen te leggen. Hij weet het zeker. Die verdomde rails brengen hem verder van die plek waar alles goed was. De trein is de duivel. En God? God is weg. Ga met God en Hij zal bij je zijn?

Soms is gaan met God niet meer dan blijven waar je bent. Soms is gaan met God een reis zonder vertrek. Een reis met alleen een aankomst. Soms is gaan met God niet meer dan beseffen wat je al hebt. Ga met God en Hij zal bij je zijn.

‘Harrisburg’ is een liedje uit 2002 van de Amerikaanse zanger Josh Ritter. Het is uitgebracht op de cd ‘Golden Age of Radio’. Het lied vertelt het verhaal van Romero, die zijn familie verlaat op zoek naar geluk in het rijke Westen. Hij pakt de trein naar Harrisburg om daar nooit aan te komen. In de tussentijd wordt hij steeds ongelukkiger en verliest hij zichzelf in drank en drugs. Hij scheldt op de hele wereld en op God, die hem verlaten heeft. De bijbelse verwijzingen maken dit lied tot een bron van wijsheid. Ga met God en hij zal bij je zijn!

Photo Credit: Ryan Hodnett via Compfight cc

Doopsgezind NL
Het maandblad van de Doopsgezinden in Nederland.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *