De gnostische Jezus – over de onderzoekers

Betrokken bij de serie over de gnostische Jezus

Prof. Dr. Roelof van den Broek (1931) studeerde theologie in Utrecht – Nieuwe Testament en kerkgeschiedenis; in 1972 promoveerde hij bij prof. Gilles Quispel. Na zijn studie was hij negen jaar leraar bijbelkennis en cultuurgeschiedenis van het christendom in Nijmegen en daarna enige jaren studentendecaan in Amsterdam. Vanaf 1970 werkte hij in verschillende functies aan de faculteit theologie in Utrecht, de laatste jaren voor zijn emeritaat als hoogleraar kerk- en dogmengeschiedenis. Van 1990 tot 1997 was hij tevens predikant in het Betuwse Ravenswaaij.
Van den Broek deed veel bestuurlijk werk; hij was onder meer zeven jaar rector van de opleiding voor vrijzinnig pastoraat. Zijn laatste bestuurlijke functie was die van voorzitter van het curatorium van de kerkelijke opleidingen van het theologisch-wetenschappelijk instituut van de Protestantse Kerk in Nederland, waaronder de predikantsopleidingen van Leiden en Utrecht vielen. Met de oprichting, in januari, van de Protestantse Theologische Universiteit, zijn de afzonderlijke curatoria opgeheven.

Dr. Esther A. de Boer is predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en gespecialiseerd in Nieuwe testament en gnostiek. In 2003 promoveerde ze aan deTheologische Universiteit van Kampen op een onderzoek naar het Evangelie van Maria. Zij heeft ‘Maria Magdalena, de mythe voorbij”geschreven en “de geliefde discipel, vroegchristelijke teksten over Maria Magdalena”.

Prof. dr. J. van Oort is als specialist op het terrein van de patristiek en gnostiek verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij publiceerde een twintigtal boeken en is redacteur van vaktijdschriften en boekenseries op het gebied van het vroege christendom. In 2006 heeft hij de eerste officiele nederlandse vertaling van het evangelie van Judas uitgegeven.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *