De economische crisis is een geloofscrisis (3)

Hebzuchtige bankiers, overheden die teveel geld uitgeven, burgers die te weinig geld uitgeven en losgeslagen individualisme. Er zijn wel duizend redenen te verzinnen voor de huidige financiële crisis. Nu Nederland nog steeds niet uit de recessie is, doemt de vraag op in hoeverre wij nog vertrouwen op en geloven in de financiële wereld en de overheden. Of is de leegloop van de kerken de schuld van alle problemen? Drie experts geven antwoord op de vraag: Is de economische crisis een geloofscrisis?

In het eerste en tweede deel van dit artikel gingen respectievelijk Henk Leegte en Tim van der Vliet in op de vraag. In dit derde en laatste deel komt Henk Willem Smits aan het woord.

Henk Willem Smits is journalist voor Quote en schrijver van onder andere Het Belastingparadijs. Daarin legt hij uit hoe grote mondiale bedrijven Nederland gebruiken als belastingparadijs.

‘De huidige crisis is een schuldencrisis. En die schulden moeten betaald worden. Ik vind het lastig daar een religieuze of zingevingscomponent aan vast te plakken; het moet op een financiële manier opgelost worden.

‘Wel is het zo dat mensen niet meer in de banken geloven. Het consumentenvertrouwen is daardoor erg laag, dus houden mensen de hand op de knip. Terwijl het juist belangrijk is dat mensen geld uitgeven. Als dat niet gebeurt, stokt alles in de economie en kom je in een nare neerwaartse spiraal terecht. 

‘De vraag is hoe de banken het vertrouwen gaan terugwinnen. Zelfs het toezicht op de banken is tekortgeschoten, zoals te zien was bij SNS Reaal. Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de banken als het toezicht erop al niet deugt?

‘Je zou kunnen zeggen dat de huidige crisis is veroorzaakt door een protestants-christelijke manier van handelen. Met de Reformatie kwam het huidige (gecorrigeerde) kapitalistische systeem op zoals we dat nu kennen. Daarin is het maken van schulden geen taboe – anders dan bij bijvoorbeeld moslims, die geen rente mogen vragen op geleend geld. In het Westen is het idee altijd geweest dat je winst kunt maken door eerst een schuld aan te gaan: de hefboom. Maar die hefboom kan ook de verkeerde kant opschieten, zoals nu het geval is.

‘Momenteel is ons allemaal goed ingepeperd dat we zo niet door kunnen gaan. Maar over dertig jaar zijn we dat weer vergeten, dan is het weer hetzelfde liedje. En dan is het uiteindelijk weer crisis. Het gaat al duizend jaar zo. 

‘We moeten alles wel een beetje relativeren. West-Europa en de Verenigde Staten zitten in een vervelende crisis, maar we hebben het nog steeds goed. Voor de mensen die hun baan verliezen is het natuurlijk naar, maar de rest van de mensen kan goed genoeg leven. Het is ook nog altijd beter dan in de jaren ’40 en ’50. We moeten er vooral financieel uit zien te komen. Bidden helpt niet.’

Dit artikel is afkomstig uit de maart-editie van Doopsgezind NL. Download hier de volledige editie.

Foto: Pixabay

Jan Willem Stenvers
Jan Willem Stenvers is freelance journalist en redacteur van onder andere Doopsgezind NL.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *