De economische crisis is een geloofscrisis (2)

Hebzuchtige bankiers, overheden die teveel geld uitgeven, burgers die te weinig geld uitgeven en losgeslagen individualisme. Er zijn wel duizend redenen te verzinnen voor de huidige financiële crisis. Nu Nederland nog steeds niet uit de recessie is, doemt de vraag op in hoeverre wij nog vertrouwen op en geloven in de financiële wereld en de overheden. Of is de leegloop van de kerken de schuld van alle problemen? Drie experts geven antwoord op de vraag: Is de economische crisis een geloofscrisis?

In het eerste deel van dit artikel deed Henk Leegte zijn gedachten zijn over dit onderwerp uit de doeken, dit keer Tim van der Vliet.

Tim van der Vliet is oud-beurshandelaar en houdt zich tegenwoordig bezig met bezig met ‘laag-bij-de-vloerse spiritualiteit’. Die is deels gebaseerd op de lessen die hij op de beursvloer leerde. Hij schreef er onder andere het boekje Open je ogen – Spiritueel ontwaken the easy way over.

‘Er is zeker sprake van een geloofs- of vertrouwenscrisis. Mensen geloven niet meer in de huidige financiële instellingen en ook niet meer in regeringen of in sommige religieuze instituten. Maar dat is helemaal niet erg, het is een kans.

‘De huidige crisis heeft te maken met egoïsme. Mensen in de financiële wereld zijn teveel bezig geweest met zichzelf. Een gemiddelde zakenbank-bankier kan het niets schelen wat er gebeurt in de wereld, als hij maar geld verdient. Ik zeg niet dat het slecht is, maar het is wel gedrag gebaseerd op de privé-agenda. 

‘In de negentiger jaren gebeurden daardoor de meest rare dingen op de beurs. Beurshandelaren bedachten hele vreemde constructies om maar geld te verdienen. Banken en hun medewerkers verdienden wel als ze het spaargeld van klanten goed belegden, maar betaalden niet mee als het misging. De vraag is dan: heeft de bankmedewerker als hoogste doel geld verdienen voor de klant of voor zichzelf?

‘Momenteel komt steeds meer aan het licht dat dit al jaren gebeurt. Het is heel terecht dat we daar verbolgen over zijn. De gemiddelde burger gaat er vanzelfsprekend niet mee akkoord dat banken ongevraagd risico nemen met het spaargeld van klanten. Maar het is mooi dat de crisis, omdat we nu zien wat er daadwerkelijk gebeurt, een kans biedt om dat te veranderen. 

‘Dit alles geldt niet alleen voor de financiële wereld. In sommige kerkelijke instituten zijn eeuwenlang dingen gebeurd die niets te maken hebben met het idealistische gedachtegoed waarmee ze ooit zijn opgericht. Ook politici zijn de afgelopen decennia vaak met hun eigen belangen bezig geweest, en met het regelen van een goede baan voor ná hun politieke carrière. 

‘Eigenlijk bestaat voor mij het woord crisis niet. Ik zie het als een mogelijkheid voor iets nieuws. Die les heb ik op de beurs geleerd; daar zien de meesten het zo. Een crisis is een kans om de rotte appels uit de boom te schudden en te vernieuwen. En dat is ook nu het geval.

‘Nu mensen steeds minder geloven in de ouderwetse instituten, moeten banken, overheden, religies en burgers op zoek naar nieuwe manieren van werken. Zo heeft de bankenwereld nu de kans om zich meer te richten op faciliterende dienstverlening, in plaats van op het verdienen van geld.’

Deel 3 verschijnt donderdag. Daarin komt journalist Henk Willem Smits aan het woord. Dit artikel is afkomstig uit de maart-editie van Doopsgezind NL. Download hier de volledige editie.

Foto’s: Pixabay, Tim van der Vliet

Jan Willem Stenvers
Jan Willem Stenvers is freelance journalist en redacteur van onder andere Doopsgezind NL.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *