De druk van kanker op relaties

Onlangs was veel te lezen over hoe het is als één van de twee partners in een relatie kanker heeft. Het roept een eerlijk maar net zo droevig beeld op.

Isolatie

Psycholoog Leon van Weezel lijkt in een artikel te stellen dat depressie en isolatie goed mogelijke gevolgen kunnen zijn van kanker. Het heeft in zekere zin niets met de ziekte zelf te maken, maar wel alles met de toestand die de ziekte met zich meebrengt. De onzekerheid en het directe risico van de dood kan veel mensen erg in verwarring brengen. Het kan een gevoel opleveren dat je er alleen voor staat, of een gevoel van depressie en uitzichtloosheid opwekken. In een relatie kan dat nog heviger verstevigd worden als ook (irrationeel of niet) schuldgevoelens bijvoorbeeld een rol gaan spelen.

Wat ben je een ander verplicht?

Er wordt ook een romantisch beeld aangepakt, dat stelt dat mensen nader naar elkaar toe groeien als ze samen deze ziekte moeten trotseren. Het wordt weerlegd, waar er juist wordt gesteld dat het een bron van nieuwe ergernis kan vormen. Het is een gevoelige kwestie uiteraard, waar er wel een maatschappelijk imperatief lijkt te zijn dat juist in moeilijke tijden je alles voor elkaar doet en alles voor elkaar over hebt. Ook het idee dat je alles kan vergeven gezien de toestand – van woede tot verdriet – kent hoogstwaarschijnlijk zijn grenzen.

Het idee dat het moreel slecht is om bij iemand met kanker weg te gaan wordt ook behandeld. Moet je bij diegene blijven of mag je ook vertrekken? Het is een moeilijke vraag die uiteraard gevoelig ligt. Er wordt gesproken over het boek Naupaka van de journaliste Lideweij Bosman, waarin ze beschrijft dat ze haar vriend die aan kanker leed heeft verlaten. Dat boek heeft veel haar veel woede opgeleverd, maar ook veel herkenning bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Lees het volledige artikel Kankerpatiënten kampen vaak met relatieproblemen op de website van de Volkskrant.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *