De Catastrofe: Filosofisch Festival 2014

Met Wubbo Ockels, Bernard Stiegler en vele anderen. Denk anders, red de wereld! In lezingen, gesprekken en workshops laten filosofen, andere wetenschappers en kunstenaars ons nadenken over de omgang met onze vooruitgang die tegelijk onze ondergang kan worden. Laat je inspireren en verrassen tijdens de lezingen, workshops, film, gesprekken, de Grote Filosofie Quiz en het afsluitende Einde der tijden Feest op het Filosofisch Festival De Catastrofe.

Met: Bernard Stiegler, Wubbo Ockels, Maarten Doorman, Maarten Vanden Eynde, Pieter Lemmens, Jeroen Linssen, Sanne Stuur, Gert-Jan van der Heiden, Gerard Visser, Riyan van den Born, Constant Hoogenbosch, Go Short, Ivana Ivkovic, Chantal Bax, De Grote Filosofie Quiz, SCuared, Einde der Tijden Feest, Filosofenband en DJ Wouter Veldman.

Bernard Stiegler, de beroemde Franse techniekfilosoof geeft een plenaire lezing getiteld Beyond our Everyday Apocalyptic Feeling: on Anthropology, Technology and Organology. Later op de avond gaat hij in gesprek met zijn vertaler, techniekfilosoof Pieter Lemmens.  

Stel daaromheen je eigen programma samen:

Het Overview Effect – voormalig astronaut Wubbo Ockels in gesprek met filosoof Lisa Doeland over zijn blik op de kwetsbare aarde vanuit de ruimte.
Kunst als tegengif – filosoof en schrijver Maarten Doorman en kunstenaar Maarten Vanden Eynde over hoe kunst zich met de catastrofe kan bemoeien.
Denkstudio live: Hoop –  impro-filosofisch gesprek met het publiek met filosofen Jeroen Linssen en Sanne Stuur.
Heideggers vraag naar de techniek – filosofen Gert-Jan van der Heiden en Gerard Visser over Heideggers opvatting van techniek.
De wereld redden. Hoe doe je dat? – minifilosofieworkshop door milieuwetenschapper Riyan van den Born.
De Apocalyps in films – filmkenner Constant Hoogenbosch over het einde van de aarde in films.
Metalosis Maligna – korte prijswinnende film over vijandige technologie uitgezocht door Go Short.
De catastrofe denken – politiek filosoof Ivana Ivkovic en filosoof Lisa Doeland over de mogelijkheid, onmogelijkheid en noodzaak van het denken van de catastrofe. 
De Grote Filosofie Quiz – strijd mee om de festivalbokaal en eeuwige roem.
Gezongen aankondigingen – door het muzikale duo SCuared
Het Einde der Tijden Feest – Klaar met denken en tijd voor beweging? Dans mee op de muziek van de Filosofenband en DJ Wouter Veldman.

Plaats: Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1
Tijd: Vrijdag 4 april 2014, 19.00 – 02.00 uur 
Deelname: € 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU Nijmegen € 7,- | studenten en scholieren gratis

www.ru.nl/sp/catastrofe

Dit is een activiteit in het kader van de Maand van de Filosofie van het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen  van de Radboud Universiteit Nijmegen, Go Short en Uitgeverij Vantilt.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *