De Blurred Lines tussen seks en verkrachting

In deze editie van Zin&songwriter gaat het over een zomerhit met een dubieuze boodschap.


See video

Het was het lekkerste nummer van deze zomer. Wellicht de meest funky beat en de meest onweerstaanbare hook van de laatste jaren. Kortom, een nummer waar al maanden niet aan te ontkomen is. Het is de wederopstanding van Robin Thicke, een r&b zanger die we nog kenden als die jongen op die fiets met dat deuntje van Beethoven. Het refreintje wordt gezongen door Pharell (van de Neptunes en N.E.R.D). die deze zomer niet van de radio te slaan is.

De videoclip van het nummer is inmiddels bijna 250 miljoen keer bekeken. In de ‘unrated version’ dansen de modellen topless om de zangers heen. De clip luidde zowaar een revival in van expliciet bloot in videoclips, want Thicke’s grote concurrent Justin Timberlake wilde ook naakte modellen in zijn volgende videoclip en Miley Cyrus, die een nogal ranzige performance van Blurred Lines gaf met Robin Thicke (nooit in de geschiedenis is er meer over één moment getwitterd) ging onlangs naakt op een sloopkogel zitten.

Ik had al een beetje een ongemakkelijk gevoel over het schaamteloze gebruik van vrouwen als object in deze hit. Ik kreeg echter pas echt door hoe vreemd dit nummer is toen ik op facebook op een link klikte met foto’s van Project Unbreakable. Een fotografe heeft slachtoffers van seksueel geweld gevraagd te poseren met een wit vel waarop het slachtoffer een quote van de dader geschreven heeft. Zie en huiver. Ik schrok toen ik ineens een zin uit het refrein van Blurred Lines tegenkwam:

I know you want it

Ik vond meer zinnen uit het nummer terug in de foto’s. ‘You’re a good girl,’ zeiden sommige verkrachters letterlijk tegen de vrouwen die ze misbruikten. In Blurred Lines is deze ‘goede meid’ iemand die haar seksuele verlangens niet laat zien. De vrouw toont geen interesse in Thicke en zijn vriendjes, maar hij weet wel beter. Deep down wil ze haar dierlijke passies uitleven. En Thicke wil haar wel bevrijden. ‘You wanna hug me, what rhymes with hug me?’

Kortom, de man bepaalt wat de vrouw wil, en als zij daar nog niet aan wil (door nee te zeggen bijvoorbeeld), zal hij haar dwingen zodat ze zelf kan ontdekken hoe geweldig hij wel niet is. Hoeveel vrouwen (en mannen) zijn beschadigd door die mentaliteit?

En het wordt nog erger, als Thicke ‘do it like it hurt’ zingt, nadat gastrapper T.I. aangekondigd heeft de vrouw op de billen te slaan, aan haar haar te trekken en haar kont in tweeën te scheuren (ik verzin dit niet, hij rapt het echt). Een derde tot de helft van de vrouwen in Nederland heeft ervaringen met mannen die hun seksuele grenzen overschreden hebben. Wat voor de één een blurred line is kan voor de ander een jaren-, zo niet levenslange pijn zijn.

project unbreakable foto 

Tijd voor een tegengeluid!

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *