De Andere Weg (3)

Het is 1573. De moeder van Nelleken besluit zich openlijk aan te sluiten bij de doopsgezinden. Door te kiezen voor een nieuw geloof, waar de samenleving niets van moet hebben, brengt ze het leven van zichzelf en dat van haar kinderen in gevaar. Nelleken probeert wanhopig het gezin voor een drama te behoeden, maar of dat gaat lukken?

In het kinderboek ‘De Andere Weg’ vertelt schrijfster Mireille Geus over het vol overgave kiezen van een geloof, wat niet door de buitenwereld geaccepteerd wordt. In het verhaal komen de vragen: ‘Tot hoe ver kan en mag je gaan voor je overtuiging?’ En: ‘Is iemand alleen een goed mens als hij het goede gelooft?’, steeds weer terug.

5 oktober is de officiele presentatie van het boek in de doopsgzinde kerk van Leeuwarden (klik hier voor meer info). In aanloop naar die presentatie publiceert Zinweb in samenwerking met Mireille Geus enkele fragmenten uit het boek.

In het derde fragment komt Nelleken er achter dat haar moeder is opgepakt door de schout. Heeft u het vorige fragment nog niet gelezen?Klik dan hier.

De Andere Weg
Moeder is weer niet thuis. Peter en Isaac kijken in de bedstee. Daar ligt de baby diep te slapen. Ze kijken op het plaatsje en luisteren of ze moeder bij buurvrouw horen praten. ‘Nee,’ zegt Peter, ‘daar is ze ook niet.’

‘Ver weg kan ze niet zijn,’ zegt Nelleken, ‘want de baby is gewoon hier.’ Ze haalt hem uit de bedstee en ruikt de prettige geur van het rozenwater. De baby lacht naar haar wanneer ze in zijn nekje snuffelt. Ze spitst haar oren als er naast hen, bij de buren, iets valt.

‘Ze komt zo,’ zegt Peter en hij pakt een tol. Isaac gaat naast hem zitten en kijkt naar het snelle draaien van de tol. ‘Misschien is ze snel naar de markt,’ zegt Nelleken, ‘en liet ze de baby hier, omdat hij zo rustig lag te slapen.’ Ze voelt dat haar hart onrustig is gaan kloppen, haar blik gaat gehaast langs de tafel, langs de stoelen, op zoek naar aanwijzingen, antwoorden. Er klopt iets niet, moe- der zou de baby nooit alleen thuis laten.

‘Dat zal het zijn,’ zegt Isaac terwijl hij naar de tol blijft kijken. ‘Mag ik nu draaien?’Peter schudt zijn hoofd. ‘Als mam er is,’ zegt hij. Isaac kruist zijn benen en kijkt naar de deur. ‘Goed,’ zegt hij.

Nelleken kust haar babybroer weer in zijn nekje en hij gilt het uit van plezier. Dan hoort ze buurvrouw roe- pen. ‘Nelleken? Ben je thuis?’ ‘Ja, buurvrouw,’ roept Nelleken terug.‘Kom eens hier, lieve kind,’ roept buurvrouw. Dan weet Nelleken het zeker. Er is iets.

Nelleken pakt de baby op en gaat naar buurvrouw. De deur zwaait meteen voor haar open. Ze kijkt in het gezicht van buurvrouw en vraagt: ‘Wat is er?’‘Kom verder, lieve kind,’ zegt buurvrouw. ‘Ik zal je helpen zoveel ik kan, echt.’ ‘Waarmee?’ vraagt Nelleken. Ze klemt de baby tegen zich aan. Het bloed trekt uit haar hoofd, ze voelt zich duizelig.

‘Ga even zitten, hier,’ zegt buurvrouw en ze wijst op een stoel. Het hart van Nelleken klopt steeds onrustiger. ‘Wat is er?’ vraagt ze weer, ‘waar is mam?’ Buurvrouw slikt. Altijd heeft ze veel te zeggen, maar nu bijt ze op haar lip.

‘Is ze opgepakt?’ vraagt Nelleken. Ze móét het weten. Buurvrouw veegt onzichtbare kruimels van de tafel. Ze aarzelt.

‘Praat!’ schreeuwt Nelleken opeens en de baby in haar armen schrikt en begint te huilen. Buurvrouw neemt het huilende kereltje als vanzelf van haar over. Ze wiegt hem, praat zacht tegen hem. Al snel huilt hij niet meer. Nelleken zit als versteend aan tafel.

‘Ik weet het niet,’ zegt buurvrouw. ‘De schout kwam en nam haar zonder pardon mee.’‘Dat kan niet,’ zegt Nelleken. Het is heel stil in haar hoofd, alsof alle gedachten op reis zijn gegaan.

‘Toch is het zo,’ zegt buurvrouw zacht. Ze steekt haar dikke hand uit naar Nelleken.‘Niemand wist waar we woonden, niemand wist dat we doopsgezinden zijn.’‘Ach,’ zegt buurvrouw, ‘het spijt me zo. Jullie hebben haar zo nodig.’ Ze bijt op haar onderlip.

 Nieuwsgierig geworden naar het boek? U kunt het bestellen bij de Algemene Doopsgezinde Societeit Mail. info@ads.nl Tel: 020-6230914

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *