'De afwezigheid van angst is ware liefde'

Deze maand legt CV koers drie vragen voor aan Age Kramer. Tijdens zijn studie theologie zei hij de kerk vaarwel. Later werd hij samen met zijn vrouw lid van de Oud-Katholieke Kerk en ‘kwam er van lieverlee weer meer geloof in’. Kramer is sinds 2009 algemeen secretaris van het Zeister Zendingsgenootschap.

door: Tineke Smith-Nieuwenhuis
via en bron: www.cvkoers.nl

Wat is volgens u het goede leven?

 Als je dichter bij jezelf, bij een ander en bij God komt. Je kunt bij jezelf blijven door niet steeds te denken: had ik maar vakantie of had ik maar een andere baan. In het hier en nu leven, levert rust op. Dan kun je ook makkelijker bidden en God meer toelaten. En je hebt dan vaak ook weer meer oog voor anderen. Dit heb ik uiteindelijk geleerd in mijn vorige baan bij de Protestantse Kerk in Amsterdam, waarin ik me bezighield met de vraag ‘hoe kun je kerk zijn in deze tijd en in deze stad? Elke dag dat ik leef en dat ik voel dat ik zin heb om te leven, is voor mij al een wonder van God.

Bestaat ware liefde?

 Ik vind het lastig te omschrijven wat liefde precies is. De afwezigheid van angst is ware liefde. In de maatschappij zie ik heel veel angst. Angst voor homoseksualiteit, angst voor mensen uit een ander land, angst dat banken omvallen. Mensen die geobsedeerd zijn door angst kunnen nauwelijks liefhebben. Ze zijn alleen maar bezig zichzelf te wapenen tegen al het slechte. Zelf ben ik naïef en optimistisch ingesteld. Ik herken me wel in het verhaal van een van onze zendelingen. Het speelde zich af halverwege de achttiende eeuw. Deze man ging naar de binnenlanden van Suriname. Uitgeput van de reis zocht hij de hoofdman van het dorp op. De hoofdman zei dat de man wel bij hem mocht slapen. De zendeling accepteerde het aanbod en zei dankbaar: ‘God houdt van u en als u het goedvindt, dan praten we morgen verder.’ Toen viel hij in slaap. De volgende morgen zei de hoofdman: ‘Die God van u, dat lijkt me wel wat, want u gaat slapen zonder zich zorgen te maken of u de volgende dag wel levend wakker wordt.’

God houdt van mij, maar wel op een manier die ik niet kan begrijpen. Ik heb niet allerlei ervaringen, maar ik weet wel zeker dat Hij er is en dat is liefde voor mij. Ik kom heel veel mensen tegen die precies kunnen vertellen hoe God in elkaar zit. Maar God is veel groter dan mijn verbeelding en mijn woorden. Ik kan Hem niet bevatten. Hoe concreter ik Hem maak, hoe minder ruimte er over is voor verwondering. Als je prachtige muziek hoort, probeer dat dan niet in woorden te vangen. Als ik preek, gebruik ik natuurlijk ook woorden, maar ik hoop dat de mensen aan de slag gaan met hun eigen gedachten en omgang met God.

Wanneer werd u voor het laatst geraakt door schoonheid?

 Een paar weken geleden hadden we in onze kerk een gospelinstuif in verband met 5 mei. Ik liep de kerk in en zag mijn vrouw die aan het dirigeren was. Toen dacht ik: wat heeft ze toch een mooie lange armen en handen en wat staat ze toch mooi te zwaaien. Ik schoot vol. Het kwam vast ook door de muziek. Dirigenten die zich laten meenemen door de muziek maken vaak heel mooie bewegingen.

Ik kan ook geraakt worden door de sopraan Maria Callas, de natuur of een gezicht in de trein. Ja, het kan van alles zijn. Ik denk dat dat ook te maken heeft met of je de wereld om je heen wel binnen laat komen en dat kan weer als je je niet constant druk maakt over allerlei dingen. Als je openstaat, brengt dat je ook dichter bij anderen en bij God.

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *