Dagen Zonder Vlees met zuiderburen

Dagen Zonder Vlees is een campagne van Alexia Leysen (24), een Vlaamse studente Theaterregie aan de Toneelacademie Maastricht. Uit ontzetting over de enorme impact van vleesproductie op het milieu, lanceerde ze in 2011 voor het eerst de oproep om samen met haar vegetarisch te vasten. Dit jaar is de ‘vastenperiode’ van 13 februari tot 30 maart.

Leysens oproep houdt geen pleidooi voor het volledige vegetarisme in, want zelf eet ze nog graag af en toe een stukje vlees, staat er op de website Dagenzondervlees.nl. Het is een bewustwordingsactie om te tonen dat minder ook kan. Duizenden Vlamingen gingen de uitdaging mee aan. Overtuigd van de kracht en het belang van deze specifieke actie, deed ze vorig jaar alles wat ze kon om nog meer mensen te bereiken.

Voor deze derde editie vraagt Leysen nu ook Nederland om mee te doen. Inmiddels zijn er al bijna 4000 deelnemers in beide landen. Bekende Nederlanders die meedoen zijn onder andere Huub Stapel, Youp Van ’t Hek, schrijfster Paulien Cornelisse en actrice Gaite Jansen.

Deelnemers vertellen na afloop:
– dat ze veel meer vlees&vis aten dan ze er bij stil stonden
– dat het veel gemakkelijker bleek dan verwacht om geen/minder vlees te eten
– dat de vegetarische keuken heel wat te bieden heeft (culinaire ontdekkingen)
– dat ze zich er lichamelijk en mentaal goed bij voelden (dat een gezond vegetarisch voedingspatroon mogelijk is)
en het belangrijkste: – dat ze ook op langere termijn blijven minderen.

Bekijk de grappige promovideo met cabaretiers Wim Helsen en Philippe Geubels.

Mail Alexia Leysen voor meer informatie: alexia@dagenzondervlees.be

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *