Daan

De kranten vonden het mooi. Barack Obama voor ‘De Nachtwacht’. Zo mooi zelfs dat Rutte er af werd geknipt. Alleen Obama met Banning Cocq. Kornuiten; machtige leiders. Wat een reclame voor Nederland. De grote Obama met de hijgerige museumdirecteur en onze Mark. In prachtige Engelse volzinnen in een volmaakt theatraal ritueel. En dat allemaal met ons grootste cultureel erfgoed op de achtergrond.

Wat een fiasco. Dat wat was. Dat wat heel erg was. Aangeleerde schoonheid. Elitaire hegemonie. Een schilderij uit ver vervlogen tijden is geen reclame voor Nederland. Een stuk cultureel erfgoed dat de hele wereld heeft omarmt om institutionele en totaal arbitraire redenen kan geen reclame voor Nederland zijn. Het is een diskwalificatie van alles wat Nederland nu is.

We hebben zoveel mogelijkheden. Honderden nieuwe initiatieven. Duizenden creatievelingen met even zoveel prachtige representatieve werken voor het Nederland anno 2014. Iris van Herpen, Studio Job, Omar Munie, Rem Koolhaas. En er is meer. 

Wuivend gras dat oplicht als je er langs loopt; stenen die licht geven als je er mee knuffelt. Een bol met lotusbloemen van metaal die zich openvouwen als je je hand beweegt. Kunst, techniek. Van een kunstenaar die zich uitvinder noemt. Misschien wel de grootste innovator van onze tijd. Hij gaat de wereld over en raakt het diepste wezen van onze ziel: kunst en innovatie; social design. Daar werden we altijd al groot mee. Daan Roosegaarde is het beste wat Nederland te bieden heeft. Dat is reclame voor Nederland. Daar had Obama moeten staan. Barack en Daan. Kornuiten; inspirerende leiders. Ze hebben veel gemeen.

Foto: The Official White House Photostream

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *