Cursus op Kreta: De Kunst van het Ouder worden

Prof. dr. Joep Dohmen komt met een nieuw en uniek cursusprogramma naar De Vakantieacademie op Kreta. De vragen waar de cursus om draait: ‘Wat is úw programma voor uw tweede levenshelft? Hoe wilt ú ouder worden?’

‘De Kunst van het Ouder worden’ is de titel van een nieuw programma van de meesterverteller en filosoof Joep Dohmen op Kreta van 1 tot en met 7 september. Joep Dohmen: “In onze tweede levenshelft spelen positieve en negatieve ervaringen en betekenisvolle veranderingen een rol. Hoe vinden wij een goede houding tegenover ons eigen ouder worden en dat van lotgenoten, met als horizon levensvervulling en zelfverwerkelijking? Dat is de dieperliggende vraag van deze week op Kreta”.

Joep Dohmen: “Op weg naar de kantine van mijn universiteit kwam ik Jan van der Mars tegen. Hij werkt bij onze technische dienst, en terwijl we stonden te praten zag hij de titel van het boek onder mijn arm. De kunst van het ouder worden, de verzameling van filosofische teksten die ik een paar jaar geleden samen met Jan Baars heb samengesteld. ‘ Joep wat ben je nou weer aan het doen’, zei hij spottend. ‘Ouder worden, dat gaat toch vanzelf?’ We zijn in de kantine gaan zitten, en hebben meer dan een uur gepraat. We werden het er over eens dat ouder worden min of meer vanzelf gaat, maar goed ouder worden niet. De kunst van het ouder worden vat ik op als een zoektocht, als een existentiële queeste waartoe wij moderne mensen nu eenmaal veroordeeld zijn omdat het antwoord in ons type samenleving niet langer vanzelfsprekend gegeven is.

In onze tweede levenshelft spelen allerlei verschillende positieve en negatieve ervaringen en betekenisvolle veranderingen tegelijk een rol. Mensen raken op een andere manier in de tijd. Er ontstaat een andere verhouding in vooruit- en achteruitkijken. Eerst een aantal positieve kanten: mensen kunnen groeien, rijpen, toenemende levenswijsheid en sensitiviteit ervaren. Andere positieve ervaringen zijn: sensitiviteit, oplossing van langdurige conflicten, gemoedsrust en het plezier van herinneringen, duurzame vriendschappen, gedeelde liefde en schoonheid, nieuwe levenskansen, einde van bepaalde zorg en andere werkzaamheden, de voldoening van het lukken van levensprojecten, vervulling van nagestreefde idealen en andere levenswaarden, meer samenhang in het algemeen, en spirituele troost.

Anderzijds de schaduwkanten van het ouder worden: afscheid van onze jeugd, beëindiging van loopbaan of werkzame situaties, trauma’s over mislukte levensprojecten, stollende levensverhalen, veranderende seksualiteit, lichamelijk verval, afnemend geheugen, verlies van levensenergie, chronische ziekte en pijn, loslaten van heel belangrijke levenswaarden, verlies van liefde, afscheid van kinderen, dood van vrienden en/of partner, toenemende eenzaamheid, onbenoembare misère en malaise, diepe weemoed of melancholie, hamerend besef van eindigheid en angst voor de naderende eigen dood.

Al deze ervaringen kunnen niet eenvoudigweg bij elkaar opgeteld of van elkaar afgetrokken worden om van een zinvol leven te kunnen spreken. Sommige ontwikkelingen staan andere in de weg, sommige ervaringen ondersteunen andere, allerlei ingewikkelde verbanden en conflicten bestaan naast en door elkaar. Die ontwikkelingen verlopen niet zomaar vanzelf, daar speel je zelf een belangrijke rol in door de reflecties, vaardigheden, motieven en handelingen, kortom door de houding die je daartegenover inneemt. De vraag is dus wel degelijk: hoe doe je dat goed, ouder worden. Hoe vinden wij gaandeweg een goede houding tegenover ons eigen ouder worden en dat van lotgenoten, met als horizon levensvervulling en zelfverwerkelijking? Dat is de dieperliggende vraag van deze zomerweek op Kreta”.

Joep Dohmen is een bekend schrijver, filosoof en Hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte  Ethiek aan de Universiteit Voor Humanistiek in Utrecht. In 1992 was hij medeoprichter van Filosofie Magazine. Als ethicus concentreert hij zich op bestaansethiek, morele educatie en de kunst van het ouder worden. Kernthema’s zijn: authenticiteit, deugden, geluk, houding, sociale zelfontplooiing, tijd, vrijheid en zingeving. Van zijn hand verschenen o.a. de succesvolle boeken ‘Tegen de onverschilligheid’ (2007), ‘Over levenskunst’ (2008), ‘Brief aan een middelmatige man’ (2010), ‘De Prijs van de Vrijheid’ (2011, gezamenlijk met Maarten van Buuren) en recent ‘De kunst van het ouder worden’ (gezamenlijk met Jan Baars). Najaar 2011 treedt Dohmen op in de televisieserie ‘Durf te denken’, een serie over de grote filosofen.

De cursus ‘De Kunst van het Ouder worden’ vindt plaats van 1 t/m 7 september 2013. Het uitgewerkte weekprogramma is te zien op www.vakantieacademie.com.

De Vakantieacademie op Kreta
Hans Rutten en Jacques Poot
Segbroeklaan 414 P
2565 EE Den Haag
070 3061837

Hans Rutten en Jacques Poot
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *