Crowdfunding & duurzaamheid?

Crowdfunding lijkt het beste te werken bij duurzame projecten. Hoe zou dat komen?

Lokale initiatieven

Crowdfunding werkt niet alleen goed bij duurzame projecten, maar ook bij tastbare initiatieven om de hoek. In het artikel in het Financieel Dagblad wordt al opgemerkt: “Liever een kattencafé dan een softwarebedrijf”. Het is ergens wel logisch dat mensen er voor kiezen om lokale initiatieven te steunen. Misschien is het wel bij ze in de buurt, waardoor ze direct effect zien. Misschien identificeren ze zich met kleine ondernemers, waardoor ze willen steunen.

Duurzame initiatieven

Zou daar ook een samenhang in kunnen zitten met het steunen van duurzame initiatieven? Ergens misschien wel. Crowdfunding lijkt meer een bewust gerichte handeling. Het oude idee “your dollar is your vote” (los vertaald naar uw euro is uw stem) past goed bij crowdfunding.

Mensen die eraan meedoen hoeven dat waarschijnlijk niet te doen. Ze hebben al geld genoeg om wat te kunnen missen. Wat doe je dan met dat geld? Je steunt daar iets mee dat je goed vindt, dat je een warm hart toedraagt. Je gaat niet voor het commerciële spul dat snel geld op zal leveren. Je gaat voor de bedrijven die wat goeds doen. Voor je buurt of voor de wereld.

Je ziet je geld terug…?

Nou is het niet zo dat duurzame initiatieven per definitie verlies gaan lijden. Maar het duurt misschien wat langer – duurzaamheid, de naam zegt het al – voordat je return on investment ziet. Onhandig voor investeerders die snel geld willen verdienen. Leuk voor mensen die zelf wat willen bijdragen, letterlijk en figuurlijk. Je investeert wat van je geld. Zie je het ooit terug? Mooi. Zie je het nooit meer terug? Ook niet erg.

Dat is misschien het punt wel. Het gaat niet om die investering. Omdat de groep van crowdfunders groot genoeg is, is de individuele bijdrage bescheiden. Daar lig je niet wakker van. Wat “koop” je dan eigenlijk? Een goed gevoel. Het gevoel dat je je buurman (soms een verre buur) helpt. Het gevoel dat je de wereld duurzamer maakt. Het kan goed dat dat de dingen zijn die mensen tot crowdfunding brengen.

Lees het artikel Crowdfunding werkt het best bij delen en duurzaamheid op de site van het Financieel Dagblad.

Afbeelding: Wikicommons

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *