Conflict-vrij mobieltje

Triodos Bank investeert in elektronicabedrijven die ‘conflict-vrije mineralen’ gebruiken. Een belangrijk mineraal is coltan dat vaak in mobiele telefoons zit. Coltan wordt onder meer gewonnen in Congo. Een land dat regelmatig de mensenrechten van arbeiders schendt.

De problemen rond de winning van coltan is goed te vergelijken met de bekende problemen rondom de winning en handel van bloeddiamanten. In de Democratische Republiek Congo worden de opbrengsten van de winning van coltan gebruikt om een gewelddadige oorlog te financieren. Sinds het einde van de jaren negentig heerst er spanning in het oosten van dit Afrikaanse land. Miljoenen Congolezen vonden hierbij de dood.

Geen toezicht
De mijnen staan onder het bewind van militante groepen. Zij zijn verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de mensenrechten. Er is geen toezicht op kinderarbeid, gedwongen arbeid en ontbossing. 

Triodos Bank vindt het belangrijk dat producenten van elektronische apparaten deze problematiek erkennen, en zorgen dat deze vorm van coltan-winning niet plaatsvindt in hun keten. Het mineraal wordt gezien als onmisbaar in de productie van elektronische apparaten waardoor dit een lastig dossier is.  

De oplossing is niet eenvoudig. Wanneer de import op coltan uit Congo geboycot wordt, brengt dit ook schade toe aan de economie van het land waardoor armoede wordt versterkt. Dit effect werd duidelijk na een feitelijke boycot uit de Verenigde Staten toen daar nieuwe regels voor het aangeven van de herkomst van coltan werden geïntroduceerd.

Conflict vrij programma
Om te bepalen of elektronicabedrijven wel of geen conflictvrije mineralen hebben verwerkt, herroept Triodos Bank zich op de kennis van het Conflict Free Smelter Program (CFS). Dit programma werd door de elektronische industrie in het leven geroepen. Binnen dit programma is een standaard ontwikkeld waardoor voor elektronicaproducenten duidelijk wordt of de ingekochte coltan onbesmet is. Onafhankelijke controleurs controleren dit. De standaard wordt opgesteld in nauwe samenwerking met locale niet-gouvernementele organisaties, maatschappelijke organisaties, overheid en vertegenwoordigers uit de industrie.

Constructieve oplossing
Triodos Bank ziet CFS als ‘best practice’. Positief aan het CFS is dat de organisatie het probleem op een constructieve manier aanpakt. Het CFS erkent bijvoorbeeld de negatieve consequenties van het uitsluiten van conflict-coltan. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het CFS nog in de kinderschoenen staat. Het geeft op dit moment nog geen waterdichte garantie dat mineralen afkomstig uit Congo en de naastgelegen gebieden eerlijk gewonnen werden. Het CFS is echter een goed begin.

Nokia en STMicroelectronics
Bedrijven die binnen het CFS programma opereren of bedrijven die per definitie coltan uit de Congo of omliggende gebieden weigeren in te kopen, voldoen aan de Triodos minimum criteria om in het beleggingsuniversum te komen.

Nokia en STMicroelectronics zijn in de sector elektronische bedrijven opgenomen in het universum van Triodos Investment Management. Deze twee bedrijven maken vanaf de oprichting deel uit van CFS.

Bron: Triodos.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *