Conferentie Werken met diepgang

Het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing van Hogeschool Windesheim organiseert op vrijdag 30 november de conferentie Werken met diepgang. Tijdens de conferentie presenteert lector André Mulder het boek Werken met diepgang. Levensbeschouwelijke communicatie in de praktijk van onderwijs, zorg en kerk. Er wordt kritisch op het boek gereflecteerd en in negen workshops lichten workshopleiders die verbonden zijn met het lectoraat, thema’s rond werken met diepgang op creatieve wijze toe. Ook is er ruime gelegenheid om van gedachten te wisselen.

Professionaliteit met oog voor zingeving en levensbeschouwing
In toenemende mate is er in onze samenleving aandacht voor werken met diepgang: werken vanuit inspiratie, met oog voor zingeving, waarden en identiteit. Tegelijkertijd is er nog weinig systematisch onderzoek gedaan naar de vraag hoe professionals in een in religieus en levensbeschouwelijk opzicht ingrijpend veranderende samenleving, op verantwoorde wijze vorm kunnen geven aan het werken met oog voor zingeving en levensbeschouwing. Er is behoefte aan werkmodellen en perspectieven om levensbeschouwelijke communicatie gestalte te geven.

Boekpresentatie 
In het boek Werken met diepgang wordt op basis van negen praktijkverhalen gereflecteerd op de vraag hoe levensbeschouwelijke communicatie in de praktijk vorm kan krijgen. We besteden aandacht aan verheldering (Wat is werken met diepgang? Wat is zingeving? Wat is secularisatie?) en schetsen vanuit theoretische perspectieven enkele denk- en praktijkmodellen. Deze passen wij toe op voorbeelden uit het primair en voortgezet onderwijs, jeugdzorg en zorg van verplegenden, kerkenwerk en inloophuizen en de praktijk van geestelijk verzorgers en reli-ondernemers. Vragen als ‘Hoe ga je in een plurale samenleving in gesprek over religieuze tradities in onderwijs of geestelijke verzorging?’, ‘Hoe spreek je als verpleegkundige over hoop?’ en ‘Hoe reflecteer je op waarden bij conflicten in een inloophuis?’ zijn slechts enkele voorbeelden van kwesties uit dit boek.

Tijd en locatie
De conferentie vindt plaats van 9.30 – 16.45 uur op Windesheim in de Gert Veenhovenzaal (G2.20), Campus 2-6 in Zwolle.

Kosten
Deelname aan de conferentie kost € 10,-, te voldoen bij binnenkomst. Inbegrepen zijn toegang, twee workshops, koffie, thee, lunch en borrel. 

Meer praktische informatie, zoals het programma, is hier te vinden op de website van Windesheim.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *