Compassie met medemensen

Compassie is een kracht. Op 11 juni was ik in Den Haag bij een lunchbijeenkomst van VNO/NCW waar zen-leraar en directeur van Inner Sense Brigitte van Baren het door haar geschreven boek over franciscaans leiderschap in organisaties overhandigde aan oud-premier Ruud Lubbers. Een prachtboek met de pakkende titel: De Kracht van Compassie

Een kracht, maar wat is het precies en hoe krijg of heb je het van individu tot individu? Het is geen solidariteit door dik en dun, wat soms de vrede met derden in gevaar kan brengen. Het is ook geen neerbuigend medelijden. 

Nee het is aanwezigheid, verbindend aanwezig zijn en zo mogelijk een luisterend oor hebben. Het is niet iets wat je moet. Nee het gebeurt of overkomt je, zoals John Lennon zegt: “Life is what happens to you while you are busy making other plans”. Compassie is dus nogmaals niet een moeten maar een gebeuren. Het kan pas als we van binnenuit bereid zijn even (of wat langer) over ons korte termijn willetje of eigen belang heen te springen. Onze persoonlijkheid of ego-stem blokkeert dat laatste nogal eens, maar soms zijn er momenten dat je ziel geraakt wordt, zoals een Gandhi en ook een Franciscus overkwam, toen zij een melaatse ontmoetten, waardoor er min of meer onverwacht een krachtige beweging ontstond in de richting van de ander. 

Onverwacht, het gebeurt vanuit een dimensie achter onze alledaagse werkelijkheid, waarin we alles graag onder controle houden. Het gebeurt dus meestal niet vanuit het alledaagse, maar heel subtiel vanuit een dimensie achter de werkelijkheid, waardoor een zachte verbindende kracht richting compassie zichtbaar wordt in ons. Compassie en zachtheid lijken twee kanten van dezelfde munt. Ze hebben kracht zoals we volgens de Tao door zacht te zijn hardheid kunnen overwinnen, zoals het zachte water in staat is harde rotsen uit te slijpen.

Ik wens elkaar toe, dat zoiets als de zachtheid of de kracht van compassie ons allen overkomt, op z’n minst periodiek. 

Uitgesproken op de Dag van Compassie, 12 juni, in het Leidse Raadhuis voor 35 mensen

Afbeelding: de Barmhartige Samaritaan, 
Maria lo sposo/Wikimedia Commons

Hans Feddema
Hans Feddema is antropoloog en publicist en organisator van het Filosofisch Café Leiden. Hij studeerde geschiedenis en antropologie. Na zijn studies aan de Vrije Universiteit en aan de Universiteit van Amsterdam was hij jarenlang werkzaam als universitair docent, onderzoeker, journalist en politicus. In 1989 was hij een van de ruim tien oprichters van GroenLinks.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *