Compassie als kompas

Criminoloog Gert Jan Slump is een van de drijvende krachten achter het Compassionate City Netwerk Amsterdam dat via het Mozeshuis een morele omslag probeert te bewerkstelligen in een samenleving die steeds ruwer wordt. Maar wat drijft Gert Jan Slump? “Voor mij is het Handvest voor Compassie voor mensen van alle gezindten een heel goede leidraad om te handelen. Daar zet ik me op allerlei manieren voor in.”

Al snel nadat het Handvest landelijk in de Mozes & Aäron was gepresenteerd (2009), raakte Slump in gesprek over mogelijkheden om het compassienetwerk naar verschillende niveaus in de maatschappij uit te breiden. Die niveaus gaan van hoog tot laag. Als voorbeeld geeft hij de school van zijn eigen kinderen: “Op die Amstelveense basisschool hebben we via een toneelstuk het begrip compassie proberen aan te kaarten. Het thema was: hoe ga je met elkaar om? Want daar gaat compassie over. Als kinderen ruzie hebben verharden de standpunten zich heel snel in de richting van hij dit en zij dat. Terwijl je naar verbinding moet zoeken in plaats van verwijdering. Ja, dat snappen kinderen best.”

Slump is ook oprichter van Restorative Justice Nederland, waarbij daders en slachtoffers bij elkaar gebracht worden met als doel verzoening. Verder wijst hij op de noodzaak om het idee van compassie ook naar een organisatorisch niveau te tillen. “Je bent er niet klaar mee als je er alleen zelf in eigen kring over praat. Het idee moet ook verder. Een mooi voorbeeld is de gemeente Groningen. Daar proberen twaalf mensen waaronder iemand van FC Groningen maar ook burgers uit de levensbeschouwelijke hoek het compassie-handvest te vertalen naar hun eigen achterban. De activiteiten over compassie van het Mozeshuis zijn ook heel inspirerend.”

“Nog weer een ander niveau is de politiek. Hoe vertaal je compassie in politieke programma’s? Daar zal elke partij anders over denken. Maar het gaat om een gedeelde waarde, je moet een appèl doen op het handelen van mensen in de dagelijkse praktijk, een moreel kompas uitzetten. Dat werkt. Ik geloof vurig in het goede van de mens. Tenminste: óók in het goede van de mens.”

(van www.mozeshuis.nl, bron: Mozaïek, september 2012, JvdW)

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *