Column: ‘We zijn live’

‘We zijn live.’ Dat is heel wat anders dan ‘inleidend pianospel’ of ‘goedemorgen broeders en zusters’. Toch begon de doopdienst met die woorden, in het propvolle kerkje in Schoorl. De vijf dopelingen hadden de drukte voorzien en dus werd er gezorgd voor een livestreamverbinding voor nog eens een kerkvol mensen in de eetzaal van Dopersduin. Want daar was het, in het broederschapshuis (m/v uiteraard, maar dit woord kan hier niet ongenoemd blijven). Door Johan Tempelaar.

‘Normaal’ gesproken vinden doopdiensten in de vermaning van een plaatselijke gemeente plaats, daar waar je lid wordt, waar je broeders en zusters zijn. Maar voor deze vijf is Dopersduin daar waar zij zich thuis weten. Daar zijn zij gevormd. Daar ontstaken zij hun vlam. Daar verlangden zij de doop. Slechts een iemand ging hen voor op die plek. De broeder in kwestie steekt een kaars aan en houdt het doopvont vast. Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.

Een week later waait in Groningen de geest van Pinksteren. Ook daar wordt gedoopt en beleden, voegen mensen hun verhaal toe aan dat eeuwenoude. Zes persoonlijke verhalen, zes geloofsbelijdenissen. Ze vertellen over wat ze tot hier heeft gebracht, over hun eigen weg – die met de mensen om hen heen en die met God. (‘Hoe moeilijk het ook is om te benoemen, zonder God gaat het niet’, zei er een. Ik wil ervoor pleiten dat elk gebed voortaan zo begint. Verplicht.) Zes nieuwe leden voor de gemeente. Hun nieuwe zuster, zelf net met palmpasen gedoopt, houdt het doopvont vast. De doopjubilarissen staan om hen heen. De gemeente staat om hen heen. Een meisje vat het na de zondagsschool even voor ons samen: ‘Ze wouen ook bij de doopesgezinde kerk horen’. One more step along the world I go. From the old thing to the new, keep me travelling along with you.

De doopsgezinde gemeente in Den Haag mocht vijf nieuwe leden begroeten; Leeuwarden vier. Links nog eens eentje (Walcheren, Steenwijk), rechts nog twee (IJmond, Bolsward). In Wageningen en Ouddorp ontgetwijfeld ook een aantal. Nieuwe energie, of een rimpeling in een kleiner wordende vijver? Wat ik zag was dit. Hippe schoenen. Een stropdas die er wezen mocht. Jurkjes variërend van (net) onder tot (ver) boven de knie, kleurrijke shirts en overhemden. Een rode bloem in het haar van een jonge vrouw. Krachtig. Kwetsbaar. Intens. De vrede van de aarde en de hemel zij geheel met jou. De vrede van rivieren en de zeeën, moge die zijn met jou.

Lees ook ‘Hoe groot is de gemeente?’

Photo Credit: Henk Stenvers

Doopsgezind NL
Het maandblad van de Doopsgezinden in Nederland.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *