Column: Ster

Ik weet het zeker. Als ik iets zo zeker weet is het dat wel. Een ster is geen zon. Een ster is een gat in een zwart doek. Daarachter schijnt een wit licht. Ik weet het zeker. En ik weet heus wel dat een ster iets anders is dan dat. Ik weet het. Maar is mijn waarneming dan zinloos en dom? Column door Kalle Brüsewitz.

En zelfs als ik het niet weet is het niet erg. Kinderen weten misschien wel dat water van boven naar beneden stroomt, maar toch geloven ze liever is een magisch wezen dat water laat stromen. De tandenfee, kaboutertjes die kamers opruimen, heksen op bezems. Je kunt ze nog zo hard proberen te leren dat er overal een logische verklaring voor is, maar dat maken ze zelf wel uit. Kinderen geloven in verhalen. Kinderen snappen de kracht van verhalen. En verhalen zijn altijd logischer dan de waarheid. Je kunt je hoofd schudden en proberen je kind wat rede bij te brengen. Maar waarom zou je? Het is hun manier om de wereld te begrijpen.

De wereld is nou eenmaal onbegrijpelijk. Waarom geloof je dat asielzoekers je dochter komen verkrachten? Waarom geloof je dat als er ergens ‘fair trade’ op staat deze producten altijd eerlijk zijn? Waarom geloof je dat alle vrouwen in een boerka of nikab onderdrukt worden door hun man? Waarom geloof je dat alle politici er alleen zitten voor hun eigen gewin? Waarom geloof je dat de maan rond is, als je elke avond een platte schijf aan de hemel ziet schijnen? Waarom geloof je dat alle GroenLinks-politici alleen maar een fiets hebben en vegetarisch eten. Waarom denk je dat alle PVV-stemmers racisten zijn en geen werk hebben? Waarom geloof je dat? Dat zijn net zo goed manieren om de wereld te begrijpen.

De wereld begrijpen we niet door alleen de feiten te kennen. Feiten zijn onvolledig en onbegrijpelijk. Soms heb je verhalen nodig. Soms heb je vooroordelen nodig. Soms heb je een referentiekader nodig. Een ander kader dan dat wat ‘waar’ is. Waarom zouden we elkaar dan rede moeten bijbrengen. Gun iedereen zijn recht op een begrijpelijke wereld. Gun iedereen het recht om redeloos in verhalen te geloven. Gun iedereen zijn of haar recht op vooroordelen. Vooroordelen maken niet dom, die geven aan dat je leeft. Ze bieden een opening. Ze geven een opening naar heldere gedachten. Net als een kind die gelooft in heksen. Net al een man van 30 die, als hij naar de nachtelijke hemel staart, gelooft dat er een een groot wit licht achter een zwart doek met gaten staat.

Photo Credit: Chris Devers via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *