Column: Over woorden die ruimte scheppen

Ik weet het nog goed. Ik was 10. Ik ging met mijn ouders naar de kerk en zondag na zondag begreep ik er niks van. Als de dominee dan toch zoveel woorden sprak.. vroeg ik mij af.. en het ging over iets heel belangrijks…waarom begreep ik hem dan niet?

Ik besloot de dominee een brief te schrijven en mijn vraag bij hem neer te leggen. Ik kreeg antwoord. ‘Beste Lizanne, wacht maar tot je wat ouder bent; ik telde op jouw leeftijd ook de pijpen van het orgel.’

In datzelfde jaar verhuisde ik met mijn ouders voor twee jaar naar Iran. Op een dag bezochten we een moskee. Ik herinner me nog hoe opgewonden ik was eindelijk zo’n prachtige moslimkerk te bezoeken. Ik kreeg van mijn moeder een witte doek om mijn hoofd. We gingen naar binnen. Aanvankelijk onder de indruk van de grote koepel, werd ik me al snel bewust van de onprettige sfeer. We waren niet welkom en ondervonden dat doordat wij letterlijk ingesloten werden door de menigte mensen om ons heen. Steeds kleiner werd de ruimte waar wij ons bevonden en uiteindelijk verlieten we de moskee.

Beide ervaringen verwarden mij als kind. Als het hier om God gaat, waarom snap ik het dan niet? Als het hier om God gaat, waarom voelt het dan zo rot? Wat is het nut van zoveel woorden, gebruiken, pracht en praal als je je buitengesloten voelt. Als je het gevoel krijgt dat het niet om jou gaat…

Het waren de ervaringen van een kind, die ik later in perspectief kon plaatsen. En toch..in de kern hebben ze me gevormd en kritisch gemaakt in mijn zoektocht naar God. Waar is God te vinden? In de kerk, in de moskee, in het vastgestelde geloof? Of is hij te vinden, daar waar woorden slechts een middel zijn om het zwijgen te accentueren, zoals Etty Hillesum zegt? Dat zwijgen dat je God kunt noemen. Of Bron. Geheim van het leven. Essentie. Woorden gebruiken als tedere penseelstreken, die niet om zichzelf bestaan…maar een ander doel hebben…namelijk jou en mij een bezielde ruimte in te leiden.

Lizanne Bak is in de maand mei één van de theologen/voorgangers, die wekelijks bij elkaar komt om de Vermoeden-viering te maken. Onder leiding van Marleen Stelling staat er iedere zondag op Radio 5 een tekst centraal, die één van hen inspireert. Daarover spreken zij en gaan zij in gesprek. Zondag 3 mei stond een door Lizanne gekozen tekst van Etty Hillesum centraal. Naluisteren? Dat kan op:

De Vermoeden Viering.

 

Afbeelding: johnivara via Compfight cc.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *