Column: Noem het gemeenschap

Dat gevoel dat je te ver bent gegaan. Dat weet ik heus wel. Ik weet heus dat het niet zo had gemoeten. Het was niet nodig en nodeloos keihard. En je hoeft geen vrienden te zijn met iedereen, maar je bent toch broeders en zusters? Je hebt toch een verantwoordelijkheid? Column door Kalle Brüsewitz.

Noem het een eerste test. Noem het vriendschap. Noem het gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. De gemeenschap vanuit het hart getest. Noem het dat wat je doet als mensen die onderdeel zijn van je gemeenschap lastig communiceren. Noem het niet meer dan logisch. Noem het toch jouw probleem. Noem het hoe je het wil noemen, maar het is waar het in een gemeenschap om gaat.

Ik weet dat ik het zelf op moet lossen, want het is in de basis een probleem tussen mij en die ander. Ik weet dat ik fout zat, ik weet dat het anders moest. Ik weet dat het voor de gemeenschap en voor mezelf beter is als we het uitpraten. Maar soms is het even allemaal heel lastig. Noem het een eerste test. Noem het iets tussen vrienden. Noem het een verstoring van de heilige geest. Noem het iets wat meer mensen aangaat. Noem het verantwoordelijkheid. Noem het conflictbeheersing. Dat is waar vriendschap over gaat. Dat is waar gemeenschap over gaat.

Noem het gezamenlijke verantwoordelijkheid. Noem het een test. Noem het iets wat heus goed gaat komen. Het was allemaal een misverstand. En dat weten we beiden. Noem het uit de hand gelopen. Noem het zoals je het wilt noemen. Niet dat het niet goed komt en dat de gemeenschap dan schuldig is, want het is onze eigen verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk zijn het vrienden die elkaar helpen in voor- en tegenspoed. Dat zal uiteindelijk de kracht van de gemeenschap laten zien.

Photo Credit: wnyc via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *