Column: Midden

“Daar zit best wat in”, denk je dan. “Dat is ook wel weer waar”, mompel je nog in jezelf. “Wat een onzin”, schreeuw je tegen je beeldscherm. De televisie ratelt zachtjes door terwijl je de krant leest. Met je rechterhand scroll je nog wat door je timeline. Daar zit je dan. Tussen je duizend meningen. Column door Kalle Brüsewitz.

Je vind iets. Wanhopig heb je de neiging om die mening te delen. Niet omdat je vind dat jou mening zo belangrijk is, maar omdat je hoopt dat er iemand is die een andere mening heeft. Je leeft op discussie. Niet omdat je graag ruzie maakt, maar omdat je hoopt dat die andere mening jouw mening weer nuanceert. Niet omdat je graag genuanceerd bent, maar omdat je hoopt dat je mening steeds meer richting de waarheid kruipt. Niet omdat je zo graag de waarheid in pacht hebt, maar omdat je hoopt dat je een zo compleet mogelijk beeld kan geven van een situatie. Niet omdat je denkt dat jij degene bent die het overzicht moet bewaren, maar omdat je weet dat een mening altijd een verzameling is en dat jij nooit de eerste en nooit de enige bent met die mening.

Je eigen mening bestaat niet. Niet omdat de mening die je geeft niet de mening is die jij hebt, maar omdat je mening onderdeel is van een discours: er is altijd iemand met dezelfde mening als jij. Niet omdat je niet uniek bent, maar omdat mensen en daarmee hun mening nooit los kunnen staan van de omgeving waarin ze zijn en altijd voortkomen uit allerlei omgevingsfactoren. Een mening heeft altijd een begin en jij bent altijd een klein deel van die mening. Je bent nooit de eerste en je bent nooit de enige. Je bent wel de enige die op dat moment in een gesprek de ander verder kan helpen. En hij of zij jou. Het is jouw taak om te scherpen, te bevragen, te bekritiseren, te omarmen en te verkondigen. Meer kun je niet doen. Minder schreeuwen en minder doen alsof je uniek bent met jouw meninkje. Daar sta je dan met je duizend meningen. Maar ergens in het midden, daar ligt een soort van waarheid. Of in ieder geval de beste samenvatting van alles wat je ziet en hoort.

Maar dit is ook maar weer gewoon een mening.

Photo Credit: gelund via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *