Column: Lijstje

Het galmt na…. De woorden stuiteren tegen de oude stenen van het gebouw. “Jezus is de zoon van God, en daarom meer dan Martin Luther King of Mahatma Gandhi” en “Jezus is mens, maar wel een heel bijzonder mens”. Eigenlijk net als mijn moeder of de man die elke zondag alle zwerfkatten uit de buurt voert. Column door Kalle Brüsewitz.

Ik ben dol op ranglijstjes, dat zal ik als ADHD-er met aanleg voor autisme niet ontkennen. Ik zou niet durven. Ik maak van alles lijstjes. Ik heb er zelfs een app voor. Ik maak lijstjes voor als ik ooit beroemd ben, met fragmenten die ik wil laten zien bij Zomergasten. Ik heb een lijstje met gitaren die ik nog wil kopen. Ik maak ook lijstjes met de beste voetballers en de lekkerste vegetarische gerechten (speciaal voor mijn vegetarische vriendin).

Eerder deze maand verscheen op Zinweb een verslag van een avond met de Amsterdamse dominees Paul en Rob Visser over Jezus. Over wie Jezus dan wel was en of hij dan meer was dan een ‘gewoon’ mens. Ik voelde heel sterk een ranglijstje opkomen. Ik las over mensen die bezig waren uit te leggen waarom Jezus toch echt wel meer was dan dat Jan met zijn buurtkatten. Op hun lijstje staat God duidelijk bovenaan. Daarna komt Jezus, daarna de Ghandi’s en Mandela’s van deze wereld. En helemaal onderaan, ex eaquo, de moeders en buurthelden. Ik begreep deze discussie niet.

Ten eerste geloof ik dat streven naar het goede eenvoudiger is als er voorbeelden zijn die dichter bij je staan. Hoe groter je een Jezus maakt, hoe onbereikbaarder hij wordt. Daarbij spiegel ik me liever aan een bereikbaar mens dan aan een perfecte halfgod; of je hem nou menselijk maakt of niet. Dat lijkt me een basisprincipe van het doen van het goede.

Ten tweede is het hele principe van Jezus volgens mij dat het laat zien hoe God en de heilige geest werken via mensen. Daarom was Jezus op de aarde. Dan is niet hiërarchisch bedoeld. Dat is niet verticaal, maar horizontaal. God is niet boven je, maar in je en naast je. Geen ranglijstje. Geen hiërarchie. Iedereen heeft een stukje God in zich. Meer is het niet.

Ik maak nu een lijstje waar ze allemaal opstaan. Jouw moeder naast Moeder Teresa. Jezus naast Jan uit de straat. Met z’n katten. Zonder rangorde. Gewoon willekeurig, want ik houd van lijstjes. Dat blijft.

Laat dat maar eens galmen tegen de oude stenen van de kerk.

Lees het hele verslag van Lucas van Heerikhuizen hier.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *