Column: Knuffelen

De nachten, de dagen, de wind, de regen. Lichtjes, kaarsen, liedjes. Die tocht naar zolder. De doos met kerstspullen. Het gourmetstel. Die rit naar een tochtig pleintje om een boom te kopen. Overal groene takken, de kant-en-klare kleine stukjes vlees in elke supermarkt. De onvermijdelijke oom. De lach. De vrolijkheid. Dat gemis. Dat gemis dat alles anders maakt. Column door Kalle Brüsewitz.

Het uitpakken van de pannetjes en het zoeken naar een extra pannetje. Het besef dat je er toch genoeg hebt. Het verslagen zitten op een stoel met een bord teveel in je hand. Die ene stoel van zolder die je niet hoeft te gaan halen. De verhalen van vrienden over hun kerst met de familie. Vrienden die ineens beseffen en ophouden met praten en een arm om je heen slaan. De dagen worden korter, maar voor jou zijn ze even veel te lang.

Dat je je realiseert dat je niet compleet bent. Dat realiseer je je pas als je het niet meer bent. Pas als je plannen maakt en stoelen overhoudt. Pas als je lootjes trekt en er één naam niet in de hoed gaat. Pas als je pannetjes verzamelt. Pas als je het mooie bestek uit de kast haalt en een set terug moet leggen. Pas als je geen stoel meer van zolder hoeft te halen. Pas als er niemand aan de kop van de tafel zit. Pas als je je niet hoeft te ergeren aan het feit dat hij of zij te laat is. Of weer teveel bier drinkt en aangeschoten te hard praat. Pas dan realiseer je je dat je niet compleet bent en december nooit meer hetzelfde zal zijn.

En we weten het. We kennen ze. Mensen die deze kerst niet compleet zijn. Laten we verhalen blijven vertellen en ze helpen met borden terugzetten. Laten we ze koesteren en naar ze luisteren. Laten we ze helpen en steunen. Laten we lol met ze hebben en ze proberen te begrijpen. Laten we ze knuffelen. Laten we ze vooral heel lang en intens knuffelen en van ze houden. Dat is meer kerst dan lichtjes en liedjes. Dat is meer kerst dan gourmetschalen en pannetjes. Dat is kerst zoals het zou moeten zijn.

Photo Credit: martinak15 via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *