Column: Het

Natuurlijk ben ik het er mee eens. Iedereen is mens en iedereen zou zo behandeld moeten worden. Maar als er mensen staan te schreeuwen en andere mensen staan te knuffelen dan gaat het niet meer over mensen. Dan gaat het wel degelijk over ‘het’. Column door Kalle Brüsewitz.

Het probleem zit hem niet in menselijkheid. Ik heb nog geen enkele keer een tegenstander van een AZC één enkele vluchteling uit zien schelden. Ik heb nog nooit één enkele bezorgde burger een gelukzoeker persoonlijk het land uit zien zetten. Het is en bekend verschijnsel. Vraag een PVV-stemmer naar een mening over buitenlanders en alle buitenlanders moeten weg. Als je ze dan confronteert met het feit dat hun aardige buurman een Turk is zullen ze zeggen: ‘ja, maar die is anders, die past zich aan’. Zo werkt dat. Zolang het ver weg is is het een fenomeen en gaat het niet over mensen.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik vast ook een PVV-stemmer ken die vast heel anders is dan ik hierboven beschrijf. En dan zal ik waarschijnlijk een uitweg zoeken door te stellen dat deze heel anders is. Want zo zijn we. En dat kun je niemand kwalijk nemen. Een gelukszoeker is een fenomeen, een ‘het’. Pas als de gelukzoeker Dawoud heet en je direct aanspreekt wordt het een mens. Pas als Dawoud tastbaar wordt is het geen ‘het’ meer. Een PVV-stemmer is een fenomeen. Pas als die bezorgde burger Freddy heet en iets laat zien van de angst die hij heeft wordt hij een mens.

Oorlogsvluchtelingen zijn er, bezorgde burgers zijn er. Maar laten we niet verzanden in een discussie over menselijkheid. Mensen zijn pas mensen als ze tastbaar zijn en een relatie met je aangaan. Tot die tijd is het een fenomeen en hoort het niet thuis in jouw wereld. Dat maakt het leven overzichtelijk en misschien zelfs wel de enige manier om zo’n groot probleem in de maatschappij op te lossen. Want als mens is iedereen het waard om onderdeel uit te maken van je leven, als ‘het’ kunnen we helder blijven denken en de wereld ordenen. Heel wrang, maar heel waar.

Lees de column van Ria Pool Meeuwsen over Shakespeare en menselijkheid hier.

Photo Credit: World Bank Photo Collection via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *