Column: Één lange avond

Mijn handen tintelen. Ik probeer ze verder weg te stoppen in de plooien van mijn jas. Lukt niet. Kan niet. Ik heb de zomer nog in mijn kleding. Niet te verstoppen. Niet warm genoeg. De wereld veranderd snel. In één lange avond. Column door Kalle Brüsewitz.

Daar sta je dan. Je weet het nog goed. Dat drankje op dat terrasje ergens in de stad glinstert in de zon van de vorige dag. Die zwoele avond aan de voet van de fontein ergens in de wereld ademt het licht van eerder deze avond. Je huivert als de wind opsteekt. Je gaat harder lopen. De sterren zijn prachtig. Dat zeker. Het is nog niet laat. Het is nog helemaal niet laat. Het is wel donker. Het is wel helemaal donker. Ik  zie alleen het licht van wat straatlantaarns en een passerende fietser. Het is koud. Er is veel veranderd. In één lange avond.

Ineens is iedereen alleen. Iedereen lijkt eenzaam in deze kou. De vrienden van vanavond zijn veranderd in verkleumde handen en snel naar huis. Naar daar waar mensen zijn. Nu maar hopen dat er mensen zijn. Dat er daar waar jij heen gaat mensen zijn. Want iedereen is ineens eenzaam. Het is koud. Ik hoor geen intense lach, ik zie geen dansende mensen. Er is veel veranderd. In één lange avond.

De maan staat hoog. Het is het enige dat niet veranderd is. Het is het enige dat er eerder vanavond ook was. In één lange avond is het winter geworden. In één lange avond is alles anders geworden. vrienden en schaterlachen zijn veranderd in verkleumde handen en eenzame fietstochten naar de mensen van wie je houdt. De dagen worden korter, de nachten lang en koud. Dit is de tijd dat we elkaar moeten blijven verwarmen. In één lange avond op weg naar de lente.

Daar loop je dan. Het is een lange avond. Het enige dat je kunst doen is zorgen dat iedereen thuiskomt bij iemand na die eenzame fietstocht en zorgen dat je altijd een thuis bent na die ene lange avond. Alleen dan is het nooit te koud of het wordt weer warmer. Alleen dan is er geen avond te lang of het wordt wel weer ochtend.

Photo Credit: Ro Irving via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *