Column: de gematigde VVD’er?

Minister Schippers zou hebben gespeculeerd over georchestreerde inzet om de VVD onderuit te halen. Dit om alle schandalen van de afgelopen tijd te verklaren. Valt hierin een wanhopige poging het eigen geloof te redden te herkennen?

Dat doen wij niet

Na de aanslag op Charlie Hebdo was het antwoord van sommige “gematigde” moslims volgens berichtgeving ongeveer: “Dat doen wij niet. Moslims zijn vredelievende en verstandige mensen. Vredelievende en verstandige mensen schieten niet een redactie striptekenaars overhoop. Het moet dus wel anders zitten. Het is een samenzwering tegen de moslims. Het is een poging van vijanden om de islam zwart te maken, door in diens naam gruweldaden te begaan.”

Die reactie is net zo beangstigend als aandoenlijk. Het kan niet tot verbetering leiden. Het is een soort wegkijken, een niet willen erkennen dat de eigen gemeenschap een zwarte kant kent. Maar het is meer dan dat. Het is misschien een niet kunnen kijken. “Zulke gruwelen door broeders en zusters begaan, dat kan ik niet geloven” is een hele menselijke gedachte. Het grijpen naar de samenzweringstheorieën is een wanhoopsdaad.

Een menselijke neiging

Het is een heel menselijke neiging om de loyaliteit aan een groep niet zomaar op te geven. Men houdt van die groep, gelooft er in, heeft er alles voor over en wil er geen kwaad over spreken. Het is loyaliteit, geloof en liefde. Een ander verwijten de eigen groep zwart te maken is dan ook geen daad van haat. Het is een daad van liefde. Het is het enige redmiddel.

Is dit niet wat er aan de hand is bij de VVD? Jazeker, daar zit ook wel strategie achter natuurlijk. Het gaat niet zozeer om de partijleden, maar om de kiezer. Die moet zijn loyaliteit, geloof en liefde niet kwijt raken. Dus de boodschap is strategisch doordacht wellicht. Maar appelleert het niet aan dezelfde menselijke neiging?

De redenering zou ongeveer zo kunnen gaan: “De VVD is een fatsoenlijke partij, met louter fatsoenlijke mensen. Het kan dan ook niet dat er opeens zoveel corruptie en gesjoemel door diezelfde mensen wordt gebezigd. Wat kan dan de verklaring zijn voor de berichten hierover in de media? Het is een samenzwering. De vijanden hebben de handen ineen geslagen om de VVD te vernietigen.”

Nog even over dat woord “gematigd”

Het doet denken aan menselijke VVD’ers. Ik zie wat oudere, intellectuele klassiek liberalen voor me die nu niet begrijpen wat ze allemaal zien gebeuren. Schaamteloos en roekeloos handelt de voorhoede van die keurige partij die ze hun hele leven gesteund hebben. Het is denkbaar dat de gewetensvolle VVD’er met pensioen geneigd is zich dan maar te laten verleiden door het samenzweringsidee. Al is het maar voor eventjes. Zoete waan om de hoop mee te koesteren.

Wat zou die oude, integere, loyale liberaal overigens vinden van de term “gematigde VVD’er”? Waarschijnlijk zou hij in woede ontsteken: “Bedoelt u daarmee dat de radicale, dus zuivere, VVD’er in wezen een corrupte bedrieger is? Bedoelt u dat slechts een gematigde VVD’er over een geweten beschikt omdat hij door dat geweten de zuivere graaileer afzweert? Kom zeg! Het zit nu juist andersom!”

Waarom is het dan maatschappelijk gebruikelijke taal geworden om te spreken van radicale moslims als we het over terroristen hebben? Waarom is het maatschappelijk gebruikelijke taal geworden om te spreken van gematigde moslims als we het over vredelievende mensen hebben?

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *