Column: Alweer

Daar zit je dan op een zaterdagmiddag in een zaaltje ergens in de duinen. De toekomst staat op het spel. We moeten zoeken naar nieuwe vormen. We moeten zoeken naar onze diepste drijfveren en nieuwe initiatieven ontwikkelen, zoeken en steunen. We moeten zoeken naar frisse nieuwe ideeën. Daar gaat het over. Alweer. Column door Kalle Brüsewitz.

Frisse nieuwe ideeën komen van frisse nieuwe mensen, met frisse nieuwe tijd en frisse nieuwe motivatie om deze frisse nieuwe ideeën vorm te geven met andere frisse nieuwe mensen die we moeten werven en verbinden aan deze initiatieven. Jonge mensen met nieuwe energie. Dat is wat we nodig hebben. Want die hebben frisse nieuwe ideeën. Alweer.

Dertig jaar geleden zaten er ook mensen aan een tafel ergens in een zaaltje, misschien zelfs in de duinen. Misschien zelfs dezelfde mensen. Frisse ideeën hadden ze nodig. Nieuwe ideeën. Iets met eten? Iets met praten? Over de inhoud? Over vrede? Over de wereldproblematiek? Over de weinige jongeren in de kerk op zondag? Het was twee voor twaalf. Er moest wat gebeuren. Alweer.

Of je het nou ‘Praten en proeven’, ‘Bijbelkring’, ‘Catechese’ of ‘Bijbel, pizza en bier’ noemt, het is eten en praten over inhoud. En dat mag best op vrijdagavond. Of op dinsdagavond. Of op zondagmiddag. Of je nou koffiedrinkt op dinsdagmorgen of op zondagmorgen. Of je het nou ‘zusterkring’ of ‘veelwijverij’ noemt, het zijn dames die praten over wat ze bezighoudt. Of je het logo nou vernieuwd of niet, het zijn honderden kinderen en jongeren die de week van hun leven beleven. Jong en oud komen samen en delen hun inspiratie, passie, onzekerheden, kwetsbaarheden, geloof en twijfel met elkaar. Niet nieuw, wel intens waardevol. Alweer.

Frisse idee komen met de tijd. Wat nodig is is gevoel voor het juiste moment en de juiste vorm, een paar mensen die het trekken en een dosis geluk. Niet nieuw, niet fris, niet jong. Daar heeft het niks mee te maken. Fris is een kwestie van afstoffen, nieuw is een kwestie van vorm en jong is een kwestie van gevoel. Conferenties, weekenden, reizen, middagen, acties, feestjes, kampen. Alweer? Nog steeds!

We zijn er nog. Zolang we ideeën blijven hebben en er mensen zijn die ideeën blijven omarmen zijn we er nog. Nog steeds. Zolang er mensen zijn is er actie. Zolang er mensen zijn zijn er kansen. Dat is best een fris en nieuw idee. Alweer.

Photo Credit: andrewrennie via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *