Column: Als alles duister is

De zon zakt. De zon zakt langzaam in de zee. Zoals het hoort. Gestaag, onverstoorbaar en zelfverzekerd. Dat doen zonnen. Zonnen hebben lak aan de wereld. Zonnen zijn eigenwijs en trekken hun eigen plan. Zonnen geven licht en zonnen laten zien wanneer het duister intreedt. Van zonnen kun je op aan, maar afspraken maken gaat je niet lukken. Zonnen komen en gaan wanneer zij dat willen. Door Kalle Brüsewitz.

En dan is hij gegaan. De zon is onder en de nacht treedt in. Dan is er de maan. Maar de maan is net niks. De maan is voor amateurs. De maan geeft zelf niet eens licht, ook dat doet de zon. De maan is wel trouw en standvastig, want hij staat waar hij staat en heeft nergens iets mee te maken. Maar hij geeft geen licht. Als de zon onder is, dan is het duister. Altijd is het ergens op de wereld donker en duister. Altijd is het bij iemand donker en duister. Als het licht van de zon weg is. Als zonnen zijn gegaan. Als alles duister is.

Het duister is niet erg, duisternis is niet eng. We kunnen zelf zon zijn. Onverstoorbaar en zelfverzekerd. Als zonnen weg zijn, dan moet de mens het zelf doen. Zelf licht maken. Zelf zon zijn. Licht zijn in de duisternis. Zoals de zon. Als het donker is in je leven of in dat van een ander wees dan onverstoorbaar en zelfverzekerd. Wees een zon. Voor ieder die dat nodig heeft. Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft. Dat nooit meer dooft.

De zon zakt en gaat onder, maar miljoenen zonnen zijn onverstoorbaar en zelfverzekerd. Die zonnen doven nooit.

Photo Credit: laurenz via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *