Column: 9 november

Die dag. ’38, ’89. De mensheid is te log om te leren. De mensheid is te verward om te leren. De keuze tussen goed en kwaad lijkt moeilijker dan ooit. Is de mensheid een razende trein, niet te stoppen? Alles herhaalt zich, echt alles. Column door Kalle Brüsewitz.

26 jaar later bouwen we weer muren langs de grenzen van Europa. Op plekken en in landen die vroeger achter die muren zaten. De mensheid bouwt muren om de mensheid tegen te houden. Kinderen waarvan de ouders ooit achter muren woonden bouwen nu muren om andere ouders en kinderen tegen te houden. De mensheid leer nooit. De mensheid is te log om te leren.

26 jaar later op die dag. 26 jaar later is de wereld weer terug bij af. De geschiedenis herhaalt zich, omdat de mensheid niet wil leren. Kent de mensheid zijn geschiedenis? Of is de mensheid en de tijd een razende trein die niet te stoppen is. Is de mensheid te log om te leren?

77 jaar later gooien we stenen door ramen van allochtonen. Door ramen op plekken waar ooit de oorlog was. De mensheid gooit stenen door ramen van de mensheid. Kleinkinderen van mensen doe ooit zelf moesten vluchten voor hun leven gooien stenen door ruiten van mensen die moesten vluchten voor hun leven. De mensheid leert nooit. De geschiedenis herhaalt zich.

77 jaar later op die dag. De wereld is geen meter opgeschoten. Als de ergste dingen in het leven een tweede keer kunnen gebeuren, hoe kunnen we dan ooit verder? ‘Dit nooit meer’ roepen we. Elk jaar herdenken we. Elke dag het nieuws zien we. Elke dag het huilen horen we. Elke dag die pijn voelen we. Alles herhaalt zich.

9 november 1938: Kristallnacht. Die nacht gooide mensen de ruiten in van winkels en huizen van Joodse mensen.

9 november 2015: Mensen gooien stenen door de ruiten van een Afrikaans gezin in Steenbergen.

9 november 1989: Val van de Berlijnse Muur. De grens tussen Oost en West. De grens tussen welvaart en armoede was niet meer.

9 november 2015: Muren langs de grenzen van Servië, Kroatië en Hongarije worden gebouwd om vluchtelingen tegen te houden. De grens tussen welvaart en armoede is terug. De grens tussen veiligheid en oorlog is terug.

De mensheid leert nooit. Misschien is ze te log om te leren. Ik vind het in ieder geval doodeng.

Photo Credit: Packie_s via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *