College: christelijke en boeddhistische visies op natuur

Een dubbelcollege op 15 april met als titel: ‘Heersen of delen? Feiten en fictie over christelijke en boeddhistische visies op natuur’. Boeddhisten zien zichzelf als onderdeel van de natuur, christenen beschouwen zichzelf als heerser over de natuur. Zo ongeveer is het geijkte beeld van beide wereldreligies, en het zou verklaren waarom we in het Westen zo slecht omgaan met onze natuurlijke bronnen. Maar kloppen deze visies wel?

Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies, in het bijzonder boeddhisme en hindoeïsme en Albert Kamp, universitair docent Bronteksten van jodendom en christendom geven een dubbelcollege waarin ze zowel hun toehoorders informeren als elkaar kritisch bevragen.

Azië wordt in 2015 de grootste producent van broeikasgassen ter wereld, dertien van 15 ’s werelds meest vervuilende steden liggen in Azië. Dat werelddeel heeft al negentig procent van zijn oorspronkelijke dier- en plantensoorten verloren door ontbossing. Tegelijkertijd zijn Europeanen, met hun christelijke wortels, soms sterke milieuactivisten. Het idee van de mens als rentmeester leidt ook tot een gevoel van verantwoordelijkheid voor de natuur.

Gratis deelname. Schrijf wel even in: www.ru.nl/sp/groeneweek

Dubbelcollege | dinsdag 15 april | 12.45-13.30 uur | Hal Erasmusgebouw RU Nijmegen, Erasmusplein 1 

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen in het kader van de Groene week, een initiatief van Dus!Akku en Cultuur op de Campus.

Foto: standbeeld van Franciscus van Assisi in Ierland, Rossographer/Geograph.co.uk

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *