Citaat ontleed: Vroeger was alles beter

Toen was geluk heel gewoon… het lijkt alsof het van alle tijden is, om te denken dat vroeger alles beter was. Is dat ook zo? En wat betekent het eigenlijk dat we dat denken? Een citaat ontleed door Nicole des Bouvrie.

Vroeger en nu

Dingen veranderen, langzaam en beetje bij beetje, maar ons dagelijks leven van tegenwoordig ziet er anders uit dan dat van vroeger. Tenminste, als je vroeger niet als gisteren opvat, maar iets van tweehonderd jaar geleden. Tegenwoordig kan 80% van de mensen op de aarde lezen en schrijven, tweehonderd jaar geleden had ik – een vrouw uit Nederland – dat waarschijnlijk niet gekund.

Ik kan nu naar muziek luisteren die ik maar wil, communiceren en berichten lezen van over de hele wereld, vreemde talen leren, een beroep kiezen dat ik maar wil, ik hoef niet te trouwen. Vele veranderingen. En op zichzelf zijn veel van die veranderingen goed te noemen. Vanwaar dat de uitspraak dat het vroeger – voor al die veranderingen – allemaal zoveel beter was?

Vertekend beeld? Of niet?

Misschien hebben we een vertekend beeld. Jeugdherinneringen zijn altijd enigszins vertekend. Denk bijvoorbeeld eens terug naar dat je acht of negen jaar oud was, en bedenk eens hoe groot je jezelf vond. Grote mensen waren grote mensen en jijzelf wist alles beter. Natuurlijk was dat een goede tijd. We hoefden immers niet na te denken over vluchtelingenstromen, een grote economische crisis of over het winterklaar maken van de tuin. Maar is dit het enige dat aan de hand is?

Veel veranderingen en technologische nieuwigheden zien we als een vooruitgang. Die progressieve insteek, dat verandering altijd goed is, geeft een hoopvol maar veel te optimistisch beeld van de werkelijkheid. Elke verandering heeft voor- en nadelen. Daar mogen we misschien wat meer bij stilstaan als we de nieuwste telefoon aanschaffen, of de nieuwe generatie stofzuiger. Zodat wanneer we wat beter beseffen waar we voor kiezen, welke veranderingen we toe laten in ons leven. En op die manier een vertekende melancholie naar vroeger achter ons kunnen laten.

775c602739a75b79d379d8f5f2ed5fd0

Afbeelding: via pinterest.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *