Citaat ontleed: verschil tussen aanpassen en verliezen

Sommige omdenkers zijn goed. Zoals deze. “Als we ons aanpassen om mensen niet kwijt te raken, verliezen we onszelf.” Waarom is dit zo’n belangrijke? Of is hij toch niet zo vanzelfsprekend goed als hij lijkt? Een citaat ontleed door Nicole des Bouvrie.

d72db5b86648d7f0287b3f89bf7027f3

 

Waarde

Uiteindelijk gaat het allemaal over de vraag: wat heeft waarde? Een vraag die in de levenskunst al heel lang centraal gesteld wordt, omdat het een inzicht geeft in waarom je keuzes maakt. Wanneer je niet meer weet wat je moet doen, wat je moet kiezen, helpt het vaak om ons af te vragen waarom je iets doet. Wat is echt belangrijk, wat is de onderliggende waarde van hetgeen je probeert te bereiken. Zodra je dat weer voor ogen hebt, is de keuze makkelijk gemaakt.

Maar hoe zit dat dan, als je moet kiezen tussen jezelf en een ander? Is dat wel een keuze die mogelijk is? Dit citaat lijkt ons op deze onmogelijke keuze af te sturen, en lijkt te zeggen dat als we onszelf kunnen verliezen als we niet oppassen.

Verliezen of aanpassen? Nee: onze eigenheid is sterker dan dat

Ik denk dat het verkeerd is om deze twee opties als elkaar uitsluitende opties te zien. Het is niet zo dat je als je je aan wilt passen aan een ander ook direct jezelf kwijtraakt. Als dat namelijk zo zou zijn, zou je nooit iets kunnen doen voor een ander, zonder eigenbelang. Maar tegelijkertijd geeft het citaat ook een angst aan: wat als ik me aanpas aan de ander, hoe weet ik dan later nog wie ik ben? Denkt de ander dat ik zo ben, en verwacht hij of zij dan altijd dat gedrag?

Dit idee gaat terug op het idee dat wie je bent, afhankelijk is van wat je doet. Je acties bepalen wie je bent. Maar er is ook nog iets wat helemaal van jou is, je menselijkheid, je eigen innerlijk zelf, dat onafhankelijk is van je acties. Ook een baby die nog geen enkele actie heeft gedaan, is al zijn eigen persoon – al hebben we die misschien nog niet leren kennen. Misschien mogen we wat meer vertrouwen op die eigenheid die diep in ons verborgen ligt. Zodat we geen angst hoeven te hebben dat als we iets voor iemand anders doen, ons aanpassen, we ook onze eigenheid verliezen.

Afbeelding: via pinterest.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *