Citaat ontleed: Pluk de dag!

Het leven is kort, en je weet nooit wat je morgen te wachten staat. Het citaat van vandaag komt van Paulo Coelho: “Never save the best for later. You never know what tomorrow holds.” Maar wat wordt hier eigenlijk gezegd? Het doet me denken aan het aloude ‘Carpe Diem’ – het Latijnse pluk de dag. Toch heeft het een nare bijsmaak. Een reflectie door Nicole des Bouvrie.

Laatste dag?

Er zijn meerdere redenen waarom dit citaat waar zou kunnen zijn. Pluk de dag, geniet van het beste vandaag, want je weet toch niet wat er morgen komt. Op zich is dat waar, je kunt nooit met zekerheid zeggen dat de zon morgen weer opkomt (of, beter gezegd: dat de zon er morgen nog zou zijn, want de zon komt nooit op, enkel in onze eigen beleving). Je weet niet of je morgen je ogen weer open doet. Dus: wat je vandaag hebt gespaard, daar kun je wellicht nooit meer van genieten.

Ergens is dat wel een hele trieste gedachte. Als je er niet vanuit kunt gaan dat je morgen nog leeft, waarom zou je dan nog een nieuw boek beginnen, een studie, waarom zou je dan werken – kun je niet beter gewoon vandaag al je geld opmaken? Waarom zou je moeite doen om ergens aan te werken dat een verbetering in de wereld brengt, die niet direct te zien zal zijn? Heel veel zaken die we waardevol vinden zijn juist waardevol omdat ze op de lange termijn uit kunnen groeien tot iets moois en goeds. Het is waardevol om daarin te investeren, om de boom te planten voor onze kinderen, zelfs als we weten dat wij zelf de vruchten daarvan niet meer plukken.

Positievere uitleg?

Is er ook een positievere context van dit citaat mogelijk? Het kan ook zijn dat dit citaat en de ‘pluk de dag’ houding ervan uitgaat dat je ook morgen weer een mooie dag zult krijgen die je kunt plukken. Dat we simpelweg tevreden kunnen zijn met wat we vandaag hebben, daar van genieten en daar ons bewust van zijn. Juist omdat morgen alles weer kan veranderen. Zelfs als morgen alles beter is, dan kunnen we niet meer genieten van de weg die we af hebben gelegd daar naar toe.

Of misschien betekent het gewoon dat we ook met het dessert mogen beginnen. Dat we niet per se eerst de doperwtjes en de witte bonen op hoeven te eten. Wie weet.

Afbeelding: http://jessyjacobsrzl.blogspot.de/2013/01/mens-zingeving-citaten-van-paul-coelho.html.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *