Citaat ontleed: Leven met een reden

Een interessant citaat van Mark Twain dit keer. Vertaald is het als volgt: “De twee belangrijkste dagen in je leven, zijn de dag dat je geboren wordt en de dag dat je erachter komt waarom.” Maar waarom zijn dat nu juist de belangrijkste dagen? Waarom is het zo belangrijk dat je een doel in je leven hebt? Een reflectie.

Life-Born-Why-Mark-Twain

Belang van het individu

Een van de eerste dingen die naar voren komt in dit citaat, is het belang dat we aan onszelf geven. Het allerbelangrijkste in de wereld, dat heeft te maken met jouzelf. Het maakt verder niet uit waar de rest van de geschiedenis gevuld mee is. Het gaat niet om de ander, om iets dat groter is dan jijzelf, nee, de dag dat jij geboren bent is het belangrijkste. Goed.

Maar dan de laatste zin. Het geeft in het kort wellicht de natuurlijke loop van de moderne mens aan: je wordt geboren en op een gegeven moment vraag je je af: waarom? Waarom leef ik, waarom ben ik geboren? En als we dan de biologische achtergrond daarvan snappen (hoewel ik nog steeds niet begrijp hoe menselijke leven ontstaat uit twee cellen die samenkomen), dan blijft de vraag nog steeds: waarom ben ik hier?

Doel van het bestaan

De uiteindelijke achtergrond van de rest van ons leven is misschien wel het antwoord vinden op die vraag. Onze plek vinden, onze rol, ons hart volgen en uitkomen waar we voor geschapen zijn. Dat wat ons op het lijf geschreven staat, dat wat ons doel is. Daar zijn we naar op zoek. We zoeken het bij anderen, in genot, in wetenschap, in vertier. Misschien is ons geluk wel af te meten aan de mate waarin we weten wat ons doel, onze missie in ons leven is.

Logisch dus, deze uitspraak van Mark Twain. Het past wel bij de huidige fixatie van de mens. En het vinden van je doel is belangrijk. Maar is het het allerbelangrijkste in de wereld? Misschien moeten we daar nog maar eens over nadenken.

Afbeelding: bron.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *